Noget ukendt

Noget ukendt af Marie Trappehave

foto
3 stars

“Noget ukendt er en digtsamling, der handler om dét at møde et fremmed menneske og give sig selv mulighed for at fortabe sig fuldstændig i vedkommende. Den beskriver den fantastiske rejse, det er at lære hinanden at kende. Den handler om de uendelige nætter, hvor man kortlægger hinandens kroppe, og de dovne eftermiddage, hvor man maler hinandens sind. Den nye, rene forelskelse, hvor begge parter starter med en renvasket tavle og skal finde ud af, hvad der nu skal stå. Noget ukendt handler om det at forelske sig, og hvad der sker, hvis man mod al forventning følger sin mavefornemmelse og tillader sig selv at forsvinde helt ind i et andet menneske”.


”Noget ukendt” er skrevet af den unge forfatterinde Marie Trappehave. Det er fortællingen om kærlighed, at finde sin eneste og hvordan det hele kommer til udtryk på blot 41 sider. Læseren trækkes med ind i sindet, i det allermest intime og sårbare, og føler med jeg’et; længsel, begær, forelskelse,eufori og den filosofiske tanke bagved – det ukendte, som er svært at definere, men ordene skaber alligevel et poetisk og sansende billede for os. Det handler om at finde ind til sig selv, imens man finder ind til et andet menneske i forelskelsens rus og spænding. Vi får indblik i kærligheden, lidenskaben og det kærlige skildres imod det dyriske i mennesket.

”Når dine læber med uendelig ømhed tildækker mine og dine hænder vikles ind i mit i forvejen filtrede hår – glemmer jeg for en kort men endeløs stund – at vi begge skal dø” (Digtet ”Midlertidigt udødelig”)

Symboler er gemt bag simpelheden og banaliteten. Hver digt har enkle titler, men rummer en dyb mening. Hvad fremtiden rummer, er usikkert, men i digtene er der fokus på nuet i form af det sanselige og det kropslige. Marie Trappehaves sprog er smukt og modent. Der stilles store ideologiske spørgsmål i forbindelse med læsningen; hvad skal der til for at mennesket føler sig helt? Kan menneskets tomrum udfyldes af et andet menneske?

”Min sjæl fandt din på en fredag nat og pludselig fandt alle brikkerne plads” (Digtet ”Puslespil”)

”Noget ukendt” af Marie Trappehave er en smuk debut fra den unge forfatterinde og hun forstår virkelig at beherske det danske lyriske sprog uden hverken at gøre det kedeligt eller banalt. Der er altid et skridt videre for tanken at gå. Marie Trappehave finder ind til kernen af følelsen i det menneskelige sind og siger stop, netop så læseren undres og får lyst til at opdage mere og lade øjnene finde det, der er gemt i afkrogene af det trykte sprog.

Der er små klichéer hist og her, men Marie Trappehave går stadig ud over den sædvanlige fortælling om kærlighed og gør den spændende. Man er aldrig i tvivl om at sproget stræber efter mere – det stræber efter ”noget ukendt”, som vi som læsere må erfare os igennem læsningen af Marie Trappehaves lyriske univers.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s