Tanker fra en rus

tanker fra en rus af Kasper Selmar Pedersen

Q (11).JPG

3 stars

Læs mere her

Se trailer her

”Tanker fra en rus” er skrevet af Kasper Selmar Pedersen. Det er Kaspers debutroman og samtidig et godt bud på et still-billede af universitet anno 2015. Jeg var så heldig at blive kontaktet af Kasper selv, hvor han tilbød mig at anmelde ”Tanker fra en rus”, og det sagde jeg selvfølgelig ja til – hvilket jeg ikke har fortrudt. Kasper Selmar Pedersen er et godt bud på ny dansk litteratur i 2015.
”Tanker fra en rus” sætter mange tanker i gang hos læseren og sproget besidder noget ganske særligt. Først og fremmest, så er hele fortællingen utrolig velskrevet. Kasper Selmar leger med sproget, og man føler sig som læser straks som en del af fortællingen. Man ser med fra sidelinjen, som fluen på væggen, i hovedpersonen Peters liv. Med starten på universitetet i Aarhus i starten af 90’eren og til nutiden, hvor voksenlivet stadig er præget af rus-turen på første år, presset som advokat og personlige tanker, som flyver igennem hans hoved.

”Den udtalte forskel på os vækker tanker tilbage til rusturen på universitetet, hvor der var et lignende stort skel mellem tutorerne og russerne. Et klart hierarki. Ved tanken om den tur løber det mig koldt ned af ryggen. Rusturens militærdisciplin var en ungdomsfortolkning af ordet hierarki”

Romanen lægger særligt sit fokus på den hyppigt debatterede diskussion om universitet – presset, alkohol-kulturen og rus-turen som er med til at hæmme i stedet for at fremme de nye studerendes start på drømmestudiet. Det er helt tydeligt, at starten med rus-turen har sat sine spor på hovedpersonen Peter. Scenariet minder mig om William Goldings ”Lord of the Flies”, hvor fysiske og psykiske grænser brydes. Alkohol sætter dagsordenen, og de som vælger at tage afstand fra det, bliver ikke en del af fællesskabet. Desuden er der fokus på strukturen af universitet og tilrettelæggelsen af undervisningen.
Som hovedpersonen Peter selv fortæller i sit senere liv som lektor på Aarhus Universitet, så handler det ikke om faglighed, men snarere om at blive hurtigt færdig med sin uddannelse, skaffe sig 10 og 12-taller, og det ekstreme fokus på eksamen og resultater fremfor processen af læringen.
Sidst, men ikke mindst, så skal sproget nævnes. Kasper Selmar er en utrolig dygtig ”story teller”. Hele romanen er beskrivende og fortællende, og man lever sig ind i hvad der foregår. Der er fantastiske symboler og flere eksemplar på tankestrøm, som også resulterer i tankestrøm hos læseren. Der var flere gange, hvor der var smukke passager, som jeg følte mig tvunget til at læse igen, grundet det flotte og lyriske sprog. Udover det specifikke fokus på universitetslivet, så tager Kasper Selmar også andre universelle elementer op i sin fortælling: at høre til, døden, menneskets udvikling, etc. Det er spændende at læse disse passager og der er ingen tvivl om, at Kasper Selmar har meget at byde på som ny forfatter

”Solen er på vej ned, og skyerne bevæger sig hurtigt afsted med vinden. Solen rammer skyerne deroppe. Det er, som om skyerne ligger i forskellige lag. Mod vest er der flere nuancer af rød og orange, imens mørket har sænket sig over skyerne længst mod øst. Lige ret over mig mødes skyerne. Et møde mellem det mørke og det lyse […] mørket vil før eller siden lægge sig over en del af jorden. Men samtidig vil lyset med sikkerhed også vende tilbage på den modsatte side. Det er livets cyklus. Når et visnet blad falder til himlen, spirer et skud fra jorden på ny”

Fortiden præger nutiden, og det er i den grad tydeligt at se på hovedperson Peter. Kasper Selmar Pedersens debutroman sætter sit fokus på livet som studerende, og viser et realistisk billede af livet på universitet, både på godt og ondt. Oftest fremstår denne dannelse af individet mørk og triviel, fremfor lys og forhåbningsfuld.
Jeg vil med glæde anbefale denne roman til andre, og uanset om man er studerende eller ej, så vil man kunne nikke genkendende til flere af de scenarier, som udspiller sig i romanen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s