Pigen på Klippen

Pigen på Klippen af Lucinda Riley

m (13).JPG

3 stars

Tak til Forlaget Turbulenz for anmeldereksemplaret!

”Pigen på Klippen” er skrevet af Lucinda Riley. Hun har blandt andet også skrevet ”Orkideens Hemmelighed” og ”Lavendelhaven”. Fortællingen starter med den irske kvinde Grania, som er bosiddende i New York, og som efter et brud med sin kæreste, vender tilbage til sin fødeby, og derefter begynder historier og gamle familieintriger pludselig at udfolde sig i denne spændende roman.

Nogle gange stopper jeg op i min hæsblæsende og travle hverdag for at minde mig selv om hvor jeg kom fra, hvem jeg er og hvor jeg er på vej hen. I sin jagt efter succes, på arbejds og- hjemmefronten, så glemmer man nogle gange sig selv. Det kan mange forhåbentlig nikke genkendende til? Det var spændende at læse denne roman, for her optræder dette tema også. Det er tydeligt, at når man stopper op, hiver stikket ud og trækker sig tilbage fra al velkendt, så opdager man nogle gange ting, som man ikke vidste, at man havde i sig eller ser pludselig tingene fra et andet perspektiv.

I løbet af læsningen af denne roman har jeg tænkt meget over det faktum, at nogle mener ”at fortiden definerer nutiden, og selv også fremtiden”. Selvom man kan argumentere for både for og imod, så er det interessant at se, hvordan minder og erindringer former den, som man er i dag. I den lille irske landsby er der komplicerede familieforhold og alle løse ender synes pludseligt at passe sammen. Det er et snævertsynet lille samfund og ethvert minde sidder fastlåst i de nulevende, selvom det måske fandt sted i en tid langt tid tilbage i historien.

Et kraftigt vindstød havde grebet fat i hendes pragtfulde, flagrende røde hår. De små bare fødder stak ud under den tynde, hvide bomuldskjole, som nåede hende til anklerne. Hun stod med hænderne rakt ud mod havets grå, skummende vandmasser under sig og med opadvendt ansigt, som om hun ville bringe sig selv som offergave til elementerne

Lucinda Riley har et smukt og spændende sprog, og i er den grad en story-teller, som formår at fange sin læser i essensen af sin skrivning, både med detaljer og finurligheder i sproget, samt også dybe karakterer, hvor man helt tydeligt kommer ind ”under huden” på dem. Man tager med karaktererne med på en rejse, helt tilbage til 1914, hvor historien startede og frem til nutiden i 2011, hvor fortiden stadig spiller historien et puds.

Der er spøgelser, der lurer i hjørner og kroge, og man får næsten fornemmelsen af, at de døde holder øje med de nulevende, og spiller dem et puds. Alle erindringer fra 1914 og i løbet af første verdenskrig fylder en større rolle end det burde i 2011 – forrige kærlighedsforhold, børns opvækst og kringlede familieintriger er med til at danne rammen om denne roman, og Lucinda Riley slipper smukt afsted med det.

Jeg har altid været meget begejstret for romaner, som trækker på historiske elementer, men samtidig blander fiktion ind i det, og hvis du er til romaner som disse, så kan jeg varmt anbefale denne!

One thought on “Pigen på Klippen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s