Læseren i morgentoget

Læseren i morgentoget af Jean-Paul Didierlaurent

Q (3).JPG

4 stars

Tak til Politikens Forlag for anmeldereksemplaret!

Det er ofte svært at have forventninger til en roman, for så er det tit en selvfølge, at man bliver skuffet, når man bladrer sider, men denne gang skete det ikke – tværtimod!
Jeg var vild med denne roman. Den var skør, skæv, spændende og det var nemt at blive fanget af ordene, beskrivelserne og karaktererne.
Denne roman er i den grad anderledes end andet jeg før har læst. Den gav mig en fornemmelse af filmen “Amelié” i bogformat, blandet med litteratur, som ofte stiller flere spørgsmål end hvad de afslører.

Hvordan introducerer man nemmest en roman, som handler om alt og intet på én gang?
– Morgentoget i Paris
– Afgang 06.27
– Oplæsning for fremmede medpassagerer
– Et job, hvor der makuleres bøger
– Forskellige eksistensers søgen på det meningsfyldte
– En skjult kærlighedshistorie

Der var mange gange i teksten, hvor jeg blev fanget af sproget og de små, men meget nøjagtige beskrivelser, som var med til at definere vores karakterer. Udover det, så var det et meget flydende og læstlet sprog, ofte med indirekte humor og ironiske bemærkninger, hvilket jeg i den grad nød.

Romanen satte tankerne i gang og man filosoferer pludselig ivrigt over livet og hvad det byder på. I skrivestilen er der en særlig effekt, heraf at karakteren sætter fokus på de små ting og bemærker, eller sanser elementer, som den travle sjæl ikke ser i sit dagligdagsliv.

“Mønter, som forelskede par eller overtroiske lottospillere har kastet i bassinet, lyser op nede fra bunden. Jeg kaster somme tider selv en mønt derned i forbifarten, bare for at have fornøjelsen af at se den glimte i vandet, mens den snurrer rundt på vej ned mod bunden. Måske fordi der stadig er noget af den otteårige pige i mig, der venter på, at det vil behage prinsen på den hvide hest at komme og redde mig”.

“Læseren i morgentoget” af Jean-Paul Didierlaurent fortæller beretninger om de skæve eksistenser, som vi aldrig ser, men når vi pludselig får øje på dem, så er det helt klart, at de påvirker os til at se anderledes på vores liv. F.eks. hovedperson Guylain og det faktum, at han læser højt for sine medpassagerer i toget, og at det altid er småbidder af forskellige litterære værker, og at der aldrig findes en slutning på disse.

Det er vel et indirekte metafysisk eksempel på, hvordan vi også selv læser romanen. Ikke alt virker klart og slutninger er ikke nødvendige, for litteraturen kan gøre noget ved os. Hvordan vi kan filosofere over den, og hvordan vi selv ønsker at fortælle slutningen, gør at hvad der er udeladt ikke betyder noget.

“Inden Guylain gik hjemmefra, havde han skiftet den levende hud fra dagen før ud med Julies tekster. Han spurgte ikke engang sig selv hvorfor. Han fandt det helt naturligt at dele de små fragmenter fra den unge kvindes hånd på det sted, hvor han havde fundet dem. Han elskede tanken om, at hun måske en dag ville være der sammen med dem og komme gående ned gennem det overfyldte tog, mens hun lyttede til sine egne tekster”.

Jeg kunne blive ved med at nævne citater og eksempler på hvordan denne bog blev ved med at inspirere mig, f.eks. hvordan gulvfisken i sig selv er et symbol på Guylains livssituation;

“Med hovedet hvilende på hovedpuden lå Guylain og så Rouget svømme rundt i sin bowle. Hvad var det mon for fantasiforestillinger, der fik den til at jagte rundt og rundt på den måde uden at give op? Måske var det sig selv, den prøvede at indhente uden at vide det. Måske var det sit eget hoved, den så spejlet i sit eget kølvand. I flere dage havde Guylain også levet i frygt for at jagte en illusion”.

Hvis du, kære læser, er til en anderledes historie, hvor alle svar ikke altid gives og hvor det skjulte mellem linjerne fylder mere end blot ordene, så skal du helt sikkert læse denne roman. God fornøjelse!

One thought on “Læseren i morgentoget

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s