Tidsfangen

Tidsfangen af Gry Pil Lund Ranfelt

foto-4-5

4 stars
Tak til EgoLibris for anmeldereksemplaret!

Jeg var virkelig imponeret, da jeg læste denne roman. “Tidsfangen” er et skarpt bud på  dansk ungdomslitteratur, som ikke må gå i glemmebogen. For det første, så var emnet interessant og flot udført. Forfatteren tager os med på rejse, hvor vi lærer om hovedpersonen Louises situation, og de forskellige tidsloops, som hun befinder os i. Det hun ønsker er at kunne se afslutningen på sit liv, i stedet for altid kun at starte forfra. Bare tanken om at leve i uendelig gentagelse virker dystopisk-uhyggelig på den der Hunger-Games-risler-ned-af-ryggen-måde, ikke?

 

””Jeg tror i virkeligheden, at vi er i en slags arena, og de egentlige spillere er os. Der er kun os. Alle andre […] er bare rekvisitter”. Louise åbnede munden for at sige ham imod, lænede sig endda lidt fremover i protest, men hun rettede sig op igen og klappede i. Hun huskede alt for tydeligt sine egne ord: ”Jeg ser mere mig selv som rotten i laboratoriet. Jeg prøver at bryde ud, og jeg bruger de kemikalier, jeg kan finde”. Det kunne være, at de var en fejl. En brist i universet”.

Louise ser dog hurtigt, at hun naturligvis kan ændre fremtiden ved hvad hun gør i de forskellige tidsloops, hvilket kan resultere i positive, men også yderst negative begivenheder. For hvordan kan man tage livet “seriøst”, når man ved, at det starter forfra, når man mindst venter det?

I et af de beskrevede tidsloops behandles Louise på et psykiatrisk hospital for sin “lidelse”, hvilket også er en spændende vinkel, for naturligvis virker det helt usandsynligt, men stadig utrolig spændende. Tænk, hvis et menneske fortalte dig en dag, at det hele blot er en simpel gentagelse og at intet virkelig betyder så meget, som det giver udtryk for?

 

”Hvis det var hendes virkning på verden, var det i virkeligheden en form for tortur, at hun ikke kunne have en større effekt. Eller var meningen med tidsfanger, at de skulle være til stede i det små, måske i store antal, og så ville virkningen af deres eksistenser akkumulere?”

Romanen var spændende, hæsblæsende og godt beskrevet. Desuden er det hyggeligt for en århusianer at kunne nøje skimte, hvor Louise hele tiden befinder sig, da meget af handlingen foregår i Aarhus’ gader, hvilket gør det lidt hyggeligt midt i alt det kaotiske.

Jeg er imponeret af hvad Gry Pil Lund Ranfelt har formået at give læseren med sin roman, for den er som sagt flot udført, de løse ender finder hinanden og det er anderledes end hvad man har læst før. Forfatteren arbejder med forskellige tematikker, f.eks. skæbne, menneskets eksistentielle søgen, relationer, personlig frihed og en altafgørende mening, som kan være svært at definere eller finde. Romanen får én til at reflektere over de små hændelser i livet – kan man selv være herre over hvad der sker? Kan man selv ændre sin skæbne? Og i så fald, kan det lykkes?

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s