Det ukendte land

Det ukendte land af Jens Plesner

blu (4).JPG

3 stars

Tak til Forlaget Mellemgaard for anmeldereksemplaret!

 

Grunden til at jeg valgte at anmelde Jens Plesner bog “Det ukendte land” var, at jeg altid selv er interesseret i at opleve nye smukke steder, samt få nye idéer til forslag til ture til naturområder i Danmark. Nogle gange booker vi flybilletter langt ude i fremtiden for at opleve noget nyt, samtidig med at vi glemmer, at Danmark egentlig byder på utrolig meget flot og idyllisk natur, som i den grad er et besøg værd. Desuden var jeg så heldig, at min sommerferie bød på en tur til Bornholm, og der er flere landskaber beskrevet derfra i bogen.

Bogen er opdelt i 4 dele, samt med en indledning, som beskriver det danske landskab og hvordan det blev til. I afsnit 1: “Fortidens og nutidens landskaber”. I afsnit 2 ”Det ukendte land”, som også er titlen på bogen, beskrives 4 forskellige typer af hvad vi kender som dansk natur; klippen, skoven, vandet og sidst, men ikke mindst: heden, sandet og græslandet. Afsnit 3 beskæftiger sig med “Hvor det ukendte land er”, samt med henvisninger til turbeskrivelser og kort. Afsnit 4 beskriver “mennesket i naturen” og “landskaber i Danmark i fremtiden”.

Bogen er hovedsagligt vist med billeder, som viser de forskellige naturområder rundt omkring i hele Danmark. Ved hvert billede følger der en billedtekst, som beskriver hvad der ses og hvor det er geografisk. Billederne er smukke og nysgerrigheden pirres til at komme ud for at opleve disse smukke steder.

Det er en virkelig fin bog, som giver læseren idéer, samt en refleksion over hvor meget smuk natur, der befinder sig i Danmark. Man lærer nye steder at kende og for den natur-elskende er det kun en god ting.

Som en datter af en biologi kommer fagbøger ind med modermælken. Det viser sig, at der desværre er et par få minusser i bogen. Jeg mener, at strukturen desværre ofte virker rodet. Man kunne eksempelvis have præsenteret et geografisk kort med alle lokaliteter i starten af bogen, som et slags register, og så følge det udfra de forskellige landsdele. Derudover ville det være glimrende hvis hver lokalitet havde en titel, billede, billedtekst, beskrivelse af turbeskrivelse (hvor og hvordan man kommer derud), samt en prik på et Danmarkskort, så man nemmere kunne sætte sig ind i, hvor det var.

Det er en fin idé at opdele det efter de 4 forskellige typer af landskab, men det springer meget, særligt geografisk, hvilket er enormt synd, da det er ekstremt fine billeder og forslag til ture i det danske land.

En sidste ting er også, at flere dyr og arter mangler deres latinske titler, hvilket får det til at virke en smule uprofessionelt, hvilket er en petitesse (jeg ved det!) Der er mange biologer, som enormt gerne vil hjælpe med navngivning af arter. De er jo vilde med det! 🙂

Bortset fra disse mangler nød jeg meget at læse bogen og jeg var meget imponeret over de flotte billeder. Jeg er i den grad nu inspireret til at komme ud at se nye steder i Danmark, som jeg aldrig har set før.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s