Den første freak på månen af Caroline Ørsum

IMG_7554[1].JPG

Titel: Den første freak på månen – Forfatter: Caroline Ørsum – Forlag: Høst & Søn – Anmeldereksemplar fra Høst & Søn

★★★☆☆

Den første freak på månen er skrevet af Caroline Ørsum, også er kendt for Kære dumme døde Vik. Caroline er en dygtig forfatter og hun er faktisk eminent til at skrive ungdomsbøger. Det er typiske ungdomsromaner på ”highschool-juhu-John Green-manér”, men snarere en ærlig uperfekthed, som er på spil i hendes udgivelser. Der er kant, styrke og håb i det persongalleri, som beskrives. Det er typisk, at flere af karaktererne kæmper med personlige og eksistentielle emner, som de skal overkomme, men der er alligevel et lysende håb, som altid viser sig i det skjulte.

Neil (hovedpersonen i Den første freak på månen) er et perfekt eksempel. Han er blevet smidt ud af flere efterskoler, har et dårligt forhold til sin mor, som konstant stikker af fra mænd, som heller ikke behandler hende godt. Neil burde være et sted, hvor han er ved at give op, men han ved, at der er mere derude for ham. Langt fra hvor han befinder sig.

I romanen forlader Neil sin efterskole, moderen henter ham og sammen kører de til Jylland for at få det hele lidt på afstand. De ender, hvor kragerne vender og Neil er langt fra tilfreds, fordi han har brug for internet for at have kontakt med omverdenen (som består af én ven!), som han udvikler et spil med. Som Neils liv er byen ved at falde fra hinanden. Det er nærmest en spøgelsesby, indtil han kommer forbi grillen, hvor han møder Thea.

Sproget er så smukt og Caroline Ørsum har virkelig læseren i sin magt. I læsningen mærker man tydeligt den melankolske og triste stemning af meningløshed, og det forsvindende håb. Alle karakterer, som præsenteres i romanen er enten ved at gå i spåner eller har problemer, som de må slås med. Det er én af de romaner, hvor jeg synes, at den er så ufattelig smuk, samtidig med at det er en ordentligt mundfuld at sluge, for ordene rammer én som knytnæver.

Det er en smuk og anderledes roman, som viser hvordan en hård familiesituation kan vende op og ned på et ungt menneskes liv, både i hans valg og indstilling til livet. Der er dog fine, skjulte budskaber i romanen: dét at sige fra og vælge at gå sine egne veje, og det faktum, at der er håb forude. Man kan sagtens række efter månen.

2 thoughts on “Den første freak på månen af Caroline Ørsum

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s