Zu og Stjernestøvet af Ali Benjamin

foto (12).JPG

Titel: Zu & Stjernestøvet – Forfatter: Ali Benjamin – Forlag: Høst & Søn – Anmeldereksemplar fra Høst & Søn

★★★★★

Kender du det, hvor det er så svært at sætte ord på, hvorfor en bog var så god? Sådan har jeg det lige nu! For, wow, hvor var den god med udråbstegn og suk og gisp, og det hele.

Men okay, jeg skal nok prøve. Jeg kan jo starte med at sige, at jeg virkelig varmt kan anbefale denne roman. Hold kæft, hvor er den godt skrevet! Man sidder med følelsen af velvære indeni, samtidig med at det gør så afsindig ondt.

Romanen handler om Zu, der mister sin bedste ven i en drukneulykke. Hun overbeviser sig selv om, at det slet ikke var en drukneulykke, men at den egentlige årsag var en forbrænding af en meget sjælden og livsfarlig gople. Zu trækker sig ind i sig selv og forsøger at finde svar på de spørgsmål, som brænder hul i himlen over hende.

Romanen byder på et fantastisk plot, samtidig med at der medfølger videnskabelige forklaring og en illustration af en gople, som kommer tættere og tættere på, når man bladrer igennem romanen fra start til slut. Desuden var jeg ret imponeret af det faktum, at vi har at gøre med et samlet plot, som er skrevet som enkle kapitler med fantastiske og fængende titler. Man får virkelig lyst til at læse denne roman for at se, hvad den har at byde på.

Det er så befriende, at flere YA-romaner begynder at handle om sorg og unge, hvordan vi skal håndtere det og de mange følelser, som finder sted i en sorgproces. Selvom det er hjerteskærende og giver mavepustere, så er det så utrolig smukt udført af forfatteren Ali Benjamin. Romanen er nemlig skrevet, så alle kan være med. Enten er man ung og så er den skrevet i øjenhøjde, eller også er man lidt ældre og føler stadig alt, hvad Zu gennemgår. Sorg er universelt og fortællingen om Zu gør det pludselig ægte – ondt, men smukt.

Desuden er Zu en fantastisk karakter og jeg savner hende allerede. Hun er klog og moden af sin alder, og ved hvad hun vil – og særligt hvad hun ikke vil. Den måde, som hun forsøger at håndtere sin sorg, er naturligvis at rationalisere, for følelserne kommer for tæt på. Uden at spoile, så er det bestemt muligt at se, at Zu gennemgår en udvikling. Pludselig er det muligt for hende at se, at ikke alle slutninger er lykkelige…

Læs Zu og Stjernestøvet nu – ja, skynd dig! NU!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s