Den store pris af Edward St. Aubyn

IMG_6796[1].JPG

Titel: Den store pris – Forfatter: Edward St Aubyn – Forlag: GADs forlag – Anmeldereksemplar fra GADS forlag

★★★☆☆

Forfattere venter spændt, for der er en udvælgelse i gang – en jury forsøger at finde den bedste roman, som bliver vinderen af en stor pris.

Først og fremmest, så er Den store pris af Edward St Aubyn en spændende og underholdende bog. Da jeg læste den, følte jeg, at den kunne være skrevet for 100 år siden. Den er humoristisk, satirisk og tilbagetrukket på en spændende og nyskabende måde. Det er som om denne bog slet ikke hører til i år 2016-2017, selvom den rent faktisk er udgivet sidste år (i 2016).

Der er et eller andet over skrivestilen, som gør den anderledes. Vi præsenteres for mange karakterer, som er unik på deres måde – hver deres skrubler og hver deres særheder. Det er en interessant rejse at følge og karakterbeskrivelserne driver i den grad plottet frem.

Det er generelt en spændende roman, som underholder og er nem at læse. Man bladrer hurtigt sider og man nyder, at sproget formidles så legende let af forfatteren. Desuden er det også hyggeligt, at vi får indblik i nogle af de romaner, som er indstillet til prisen. Vi får endda brudstykker af dem, så vi kan danne vores egen mening om dem.

Romanen er ren guf for den litteraturinteresserede, fordi den skaber stof til eftertanke. Hvordan vælger man den bedste roman blandt 200 romaner? Er meningen egentlig ikke subjektiv? Kan man definere hvad en god roman er? Er det en, som er nytænkende og banebrydende? Eller er det en, som kravler ind under huden på læseren? Eller er det en roman, som overrasker, når man mindst venter det?

Edward St Aubyn er i den grad en interessant forfatter. Selvom denne roman ikke lige rammer min sædvanlige smag af bøger, så har den i sig selv overrasket mig. Det er et par måneder siden, at jeg læste denne roman og den sidder stadig i kroppen. Den sætter stadig tankerne i gang. Er det ikke sådan, at litteratur skal være? Er jeg mon enig med juryen om den bedste roman?

One thought on “Den store pris af Edward St. Aubyn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s