Ned til hundene af Helle Helle

foto (20)

Titel: Ned til hundene- Forfatter: Helle Helle – Forlag: Samleren

★★★☆☆

Ned til Hundene handler om en toogfyrreårig kvinde, som har givet op. Hun kan ikke finde tilfredsstillelse ved noget i livet og hun besidder desuden en manglende lyst til at opleve og leve. Derfor vælger hun at flygte fra sit trivielle liv – fra mand, hus og alt bekendt. Hun søger tilflugt hos to fremmede, som glædeligt tager imod hende.

Da hun lærer de lokale at kende og får indblik i deres liv, begynder hun lige så stille at åbne sig og finder pludselig ud af, at der stadig er glæder ved at leve. Med første øjekast virker alt harmonisk, men snart ser man at der lurer en mørkere side under den harmoniske overflade. Men hovedpersonen nyder det enkle liv hos ægteparret, hjælper til med hundene . Derved føler hun at hun har en funktion i tilværelsen og dette er med til, at hun begynder at finde sig selv.

Det der er karakteristisk ved Helle Helles fortællinger, er den måde hun stilistisk formår at beskrive personerne så simpelt, samtidig med at læseren stadig får en perfekt karakterisering af dem. Ved at læse mellem linjerne, får man indblik i hvordan personerne i virkeligheden er og hvad de besidder, både styrkerne og svaghederne. Hendes sprog er simpelt, når hun beskriver mennesket, dets hverdag og måde at opføre sig på.

Skrivestilen er minimalistisk med mange dialoger. Som Ernest Hemmingway, beskriver Helle Helle ved brug af ”isbjergsteknikken”, hvor læseren ikke får alt at vide, men skal læse imellem linjerne for at få hele budskabet af indholdet. Indholdet er ikke stort, men det udspiller sig mellem linjerne, i bisætningerne og de vigtige punktummer.

Helle Helle har virkelig evne til at skildre det dobbelttydige, som ses i romanens stilistiske stil, blandet andet at skrive mellem linjerne, som Helle Helle formår så smukt. Denne roman fokuserer på menneskets eksistens, individet og dets placering i samfundet. Romanen skildrer, hvordan man langsomt kan ”gå i hundene”, hvis man pludselig ender ude på et sidespor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s