Er du okay, Matthias? af Anika Eibe

foto (61).jpg

Titel: Er du okay, Matthias? – Forfatter: Anika Eibe – Forlag: Tellerup – Anmeldereksemplar fra Tellerup

★★★☆☆

Til at starte med vil jeg takke Anika Eibe for at skrive om de svære og tunge emner. Hun sætter ord på de følelser, tanker og kriser, som ofte finder sted i et ungt menneskes liv, og hun gør det virkelig godt. Denne udgivelse viser igen, at litteratur ikke længere er tabubelagt, men snarere et forum for at snakke direkte og ærligt om de svære emner.

Er du okay, Matthias? er tredje roman i serien og denne gang præsenteres et scenarie fra en drengs synsvinkel. Matthias er bøsse og han er endnu ikke sprunget ud, da han er bange for omgivelsernes reaktioner. Særligt Matthias’ far er grunden til, at han endnu ikke kan få sagt de ord, som pludselig vokser sig større og større. Matthias’ far lider af PTSD efter hans tid som udstationeret soldat og dette påvirker hele familien. De lever på listefødder i det store hus og faderens ofte aggressive og voldelige opførsel fører til at Matthias ofte viser sig som en skygge af sig selv.

Men online kan han være en anden. I et chatforum får han lov til at være den, som han er, under et falsk navn. Han får lov til at snakke åbent om sin seksualitet og det giver ham ro. Endelig skjuler han ikke sig selv. Ingen i skolen ved, at han er bøsse, så chatten bliver Matthias’ frirum. Men kan Matthias virkelig stole på hvordan ting fremstilles på internettet? Er alt som det ser ud til? Eller skal han være mere kritisk? Læs selv med!

Samtidig med at Matthias kæmper med at få sagt de tre ord, som fylder så meget i hans hoved, så følger vi med i en teenagers liv, hvor det handler om at høre til, finde sine venner og måske også kærligheden.

Et par mangler er, at jeg ville ønske, at historierne ville være flettet mere sammen, så vi hørte mere om Marie og Fie (fra de to forrige romaner), fordi jeg var så vild med begge karakterer. Det kunne have været rigtig fedt, hvis de var blevet beskrevet mere, men det er jo en personlig smagsag, for naturligvis skal Matthias også have lov til at fortælle sin historie. Desuden består romanen af mange dialoger i form af chat og jeg vil mene, at emojis i stedet for *GG* og det grafiske format af en chat, f.eks. i form af en chatbox, ville have virket mere realistisk og nutidigt i forhold til unges internetbrug.

Er du okay, Matthias? byder blandt andet på mange sexbeskrivelser, skarpe dialoger og et rigt indreliv hos den unge Matthias. Jeg er stadig en smule i tvivl om de mange sexbeskrivelser trak det lidt ned hos mig. Jeg synes, at det var passende og det er helt fint at læse om en teenager, som eksperimenterer med sin seksualitet, men måske kunne der have været mere handling i form af flere dialoger i stedet for.

Når dette er sagt, så er sproget generelt godt og stærkt. Der er intet filter og vi får ungdommen på godt og ondt. Det er befriende at læse og jeg synes, at den ærlige tilgang til diverse tematikker fungerer rigtig fint. Jeg er stadig mest vild med Er du okay, Marie?, fordi den væltede mig omkuld, men Er du okay, Matthias? var en rigtig underholdende roman at læse, så jeg skal naturligvis læse videre i serien, når der kommer endnu en roman.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s