Fuck verden af Monika Steinholm

foto (78).JPG

*Reklame* – Titel: Fuck verden – Forfatter: Monika Steinholm – Forlag: Turbine  – Anmeldereksemplar fra Turbine

★★★☆☆

Fuck verden af Monika Steinholm er en spændende og anderledes YA-roman. Man er fænget fra starten, fordi det hele virker skævt og quirky, og defor er jeg egentlig ret vild med den. Gunn bor med sin mor Chris i mormorens hus. Mormoren er lige gået bort, så hele huset emmer af hendes sjæl og de gode minder, som Gunn havde sammen med hende. På grund af savnet til sin mormor tror Gunn indædt på, at der er en mormor-måge i haven. I skolen har hun aldrig følt, at hun helt var en del af det hele. Første dag ankommer hun som hun er – i stedet for at lade som om hun er en anden. De må kunne lide hende for den hun er. Hun vil ikke nøjes og allerede her skiller hun sig ud og viser karakter og styrke.

Gunn møder Niklas første gang på et tag. Han skriver beskeder i hele byen. Kunst, kalder han det. Gunn kalder det graffiti. Det er svært for Gunn at navigere, både i skolen med nye mennesker, men også hvad der reelt kunne være kærlighed, for hvad er kærlighed egentlig?

Gunn og Niklas er to spændende karakterer, som rummer både personlighed, usikkerhed, uperfektheder og samtidig en stor styrke, som får dem til at fortsætte, når det hele ser sort ud. Desuden er de to bud på hvad teenagere kan opleve, imens de vokser op. Det hele er ikke altid rosenrødt. Tværtimod kan det hele ofte være i sort-hvid.

Vigtigst af alt, så kan Monika Steinholm altså noget helt specielt med sit sprog. Det er nuanceret, spækket med symboler, metaforer, skæve og underholdende dialoger og der er altid et lag, som læseren aldrig kommer ind under. Forfatteren har én i sin magt og man lader sig styre som en dukke af en dukkefører. Det føles om om der kan ske alt for vores karakterer og ikke noget virker forudsigeligt. Virkelig flot af Monika Steinholm at slippe afsted med sit stærke sprog. Sproget minder mig om romaner af Caroline Ørsum, som jeg også er ret vild med.

Fuck verden er en undervurderet YA-roman, som jeg varmt kan anbefale. Jeg håber, at flere vil læse den, reflektere over den og se alle de lag, som forfatteren har præsenteret for os. Det er helt sikkert en roman, som vil kunne blive læst op til flere gange. Dansklærere burde få fat i den – der er masser analytisk at dykke ned i.

4 thoughts on “Fuck verden af Monika Steinholm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s