Forfatter-interview #64 Boris Hansen

 

OMKRING ROMANEN Vejen til Panteon

 

Tre ting om dig selv, som dine fans måske ikke vidste

Jeg var formentlig en af de første i Danmark, der havde en personlig hjemmeside.Det er over 20 år siden nu, længe før internettet kom ind i hjemmene. Det drejede sig om en Star Wars-fanside med et online rollespil, som folk kunne deltage i, hvis de bare havde en email-adresse. (Det var der desværre meget få, der havde dengang.)

I en alder af 10 var jeg blandt de første hundrede medlemmer i Dennis Jürgensens fanklub, hvor jeg skrev boganmeldelser til medlemsbladet. 26 år senere oplevede jeg, at Dennis Jürgensen uopfordret kom hen og hilste og sludrede med mig i Tellerups VIP-rum på Bogforum. Hvis mit 10-årige jeg havde vidst, at det ville ske en dag, var han besvimet.

Til daglig arbejder jeg som freelancer i designkollektivet Meganørd, hvor vi laver crazy, digitale spil og underholdningsprodukter, der forandrer verden.

Hvornår vidste du, at du ville være forfatter?

Det er ikke en beslutning jeg nogensinde har taget som sådan. Jeg er ikke engang helt sikker på, hvad en forfatter er. En der skriver hver dag? En der interesserer sig for de tekniske aspekter af skriveriet? En der får penge for at skrive?

Personligt har jeg kun for alvor *følt* mig som forfatter i de sidste par år, hvor jeg er begyndt at tænke på mit forfatterbrand og planlægge langsigtede strategier, og jeg er også kun for nylig begyndt at optræde på bogmesser og samarbejde med forfatterkolleger. Så måske er svaret at jeg har skrevet i lidt over ti år, men at jeg først på det seneste er begyndt at opføre mig som bevidst forfatter.

Hvor længe har du skrevet? Og hvad startede det?

Mit første (nogenlunde) seriøse manus var en voksenkrimi som jeg indsendte til en krimi-konkurrence i 2005. Jeg var kun 23 år dengang, så da de fortalte mig at jeg havde vundet 50.000 kr. og sendte mig en check, var det lidt af en big deal. Så havde jeg ligesom også fået den første anerkendelse af, at jeg godt kunne finde ud af at sætte ord sammen (selvom jeg i dag godt kan se, at den krimi måske ikke ligefrem var litteratur af verdensklasse). Derefter var spørgsmålet ikke længere om jeg skulle skrive, mere hvor ofte og hvilken slags bøger og hvordan det skulle integreres i resten af mit liv.

Hvem opdagede dig? Opnåede du det selv? (Kontaktede forlag – hvordan?)

Det forlag, der udgav min krimi for over ti år siden, var vel dem, der ‘opdagede’ mig – men de gik nedenom og hjem et år senere. (Jeg håber ikke det var på grund af mig.) Da jeg nogle år senere kastede mig over ungdomsfantasy, skulle jeg for første gang prøve at ‘shoppe’ forlag og finde det rigtige til mig. Det blev i første omgang et mindre udgivelseshus, der publicerede min trilogi (DEN ÆLDSTE MYTE). De eksisterer heller ikke længere. (Okay, måske *er* jeg en slags ulykkesfugl?)

Med PANTEON-SAGAEN valgte jeg at forfølge en barndomsdrøm, nemlig at forsøge mig med Tellerup, der stod bag flere af min barndoms største læseoplevelser. Dem er jeg forfatter hos nu, og jeg regner med at fortsætte der, indtil min forbandelse også rammer dem.

Hvor mange bøger har du skrevet? Og i hvilken genre?

Når andet bind i PANTEON-SAGAEN udkommer i år, er det min 6. romanudgivelse. De andre har været hhv. den førnævnte  voksenkrimi, en low fantasy-trilogi (DEN ÆLDSTE MYTE) og så VEJEN TIL PANTEON, der blander high fantasy med dystopisk sci-fi.

Hvorfor denne historie – hvad var det specifikke der fik dig til at vælge netop den?

Det var en række forskellige adskilte idéer, jeg havde formuleret hen over en årrække, som langsomt smeltede sammen og blev til PANTEON-SAGAEN. Først og fremmest et ønske om at skrive en fantasy-historie, hvor hovedpersonen ikke er særlig eller udvalgt, men har et tæt forhold til den person, der *er* udvalgt, og derfor skal forholde sig til, hvordan han enten vil hjælpe hende eller stå i vejen for hendes skæbnebestemte kurs.

Derudover et ønske om et skrive en fantasy-historie om den typiske rejse til en anden verden, som bliver mindre typisk af at den ‘normale’ verden (som hovedpersonerne kommer fra) ikke er så normal endda, og faktisk fortsætter med at spille en vigtig rolle gennem serien. (For det *er* lidt sjovt i serier som Narnia og Fionavar, hvordan hovedpersonernes hjemverden og baggrund helt lader til at være glemt, så snart de sætter fod i Den Anden Verden, er det ikke?)

Hvad inspirer dig? Hvilke forfattere har inspireret dig? (Andet; kunst, musik, ting i livet?)

Jeg har arbejdet med skabelsesprocesser af mange slags i de sidste 20 år – bøger, musik, film, design. Derfor er der altid en lille del af mig, der forsøger at analysere den bagvedliggende proces, hver gang  jeg læser en bog, hører et stykke musik, ser en film. Og det, der virkelig inspirerer mig, er, når et værk går helt hen over hovedet på mig. Jeg kan ofte – måske især i forbindelse med bøger – synes at en bog er god, men samtidig også være i stand til at gennemskue de greb, der er taget i anvendelse.

Men ind i mellem støder jeg på de her værker, der bare virker som om de er skabt med overmenneskeligt overblik eller indsigt eller intuition. Og det gælder som sagt bøger, film, musik, hvad som helst. Når jeg ikke er i stand til at forstå, hvordan komponisten/instruktøren/forfatteren har været i stand til at realisere en kompleks eller utraditionel vision, så er det som om den analytiske del af mig lukker ned, og så kan jeg bare synke ned i oplevelsen. *Det* inspirerer mig og giver mig lyst til at prøve at gøre det samme for andre – at skabe en ‘wow’-oplevelse, som er svær at gennemskue eller forudsige.

Hvad er dit budskab med din bog?

Jeg har ikke noget problem med at bygge bøger eller serier op omkring budskaber, men det har ikke været min tilgang til Panteon-sagaen. Den er i stedet et produkt af to ambitioner: At give high fantasy-læsere en fed high fantasy-oplevelse, der ikke står tilbage for selv de største udenlandske serier i ambitionsniveau eller størrelse. Og samtidig at lege med nogle af genrens konventioner, så selv de mest garvede læsere får en ny oplevelse eller to, de måske ikke har set før.

Hvordan identificerer du dig med karakteren(e)?

Andre bøger i særligt YA og low fantasy arbejder med meget realistiske karakterer, der er fyldt med modsætninger og døjer med tidstypiske problemer. Altså karakterer som er komplekse lige fra begyndelsen. Det er noget, jeg også gerne selv vil prøve kræfter med en dag, men min måde at arbejde med karakterer på i lange serier som PANTEON-SAGAEN er i øjeblikket en lidt anden.

Jeg kan godt lide at begynde med at etablere et galleri af karakterer, som repræsenterer nogle meget genkendelige typer. Personer som man ved, hvor man har. Dernæst forsøger jeg at udvide karaktererne og bryde lidt med disse typer hen over seriens forløb. På den måde er karaktererne forhåbentlig lettilgængelige til at begynde med og mere alsidige på langt sigt. Den metode fungerer for en del læsere, mens andre godt kan blive bange for, at karaktererne ikke kommer til at vise mere dybde gennem resten af serien – hvilket jeg netop gerne vil have dem til at gøre.

Hvad læser du lige nu?

“The Three-Body Problem” af Liu Cixin. Angiveligt skulle det være et sci-fi-epos, men jeg er endnu ikke kommet forbi de første kapitler, der foregår i 60’ernes Kina. Måske er jeg kommet til at købe den forkerte bog?

Nævn 3 bogtitler, som du vil anbefale andre

“1984” er stadig den klassiske sci-fi-dystopi, og den bliver ved og ved med at vise ny relevans så mange årtier efter dens udgivelse.

“Flowers for Algernon” er et eksempel på sci-fi, der bruger det videnskabelige element til at fremhæve den menneskelige historie. Den har et unikt sprogligt koncept, som jeg fandt virkelig originalt, og som hænger sammen med bogens plot og pointe på en fed måde.

“The Magicians” er til dig, der gerne vil prøve at læse deprimerende fantasy med klynkende, usympatiske hovedpersoner, en total ligegyldighed over for magiens vidunder og et plot der aldrig fører nogen steder hen. Jeg var stor fan.

Hvornår kommer din næste bog?

Andet bind i Panteon-sagaen hedder AKKANAS GÅDE og udkommer i efteråret 2017.

Links til forfatteren:
Facebook
Instagram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s