Resten af sommeren af Tamara Bach

foto 3 (12).JPG

*Reklame* – Titel: Resten af sommeren – Forfatter: Tamara Bach – Forlag: Turbine Forlaget – Anmeldereksemplar fra Turbine Forlaget

★★★☆☆

Resten af sommeren af Tamara Bach var en virkelig god og ikke mindst velskrevet roman. Det er YA-litteratur, når det er bedst: Underspillet, følelserne uden på tøjet og en tanke om at alt eller intet vil være skyld i om det hele nok skal gå.

Sproget er sært, men på den der rigtig fede måde. Det er som sagt underspillet, men spot on med sanselige og beskrivende detaljer, som rammer livet af en ung, som står ved en skillevej i håb om at finde den rigtige vej, selvom det selvfølgelig er svært. Vi har alle været der! Sproget er præget af de mange indre monologer, dialoger og alt det der sker lige nu: hvad der ses, duftes og opleves på tæt hånd. Man skal naturligvis lige ind i denne skrivestil, men når man først har regnet det ud, så går det altså op i en højere enhed. Denne skrivestil mindede mig en smule om Stine Pilgaards Min mor siger.

Det eneste øjeblik, hvor jeg var en smule forvirret, var i starten, hvor der pludselig skiftes synsvinkel. Men dette fungerer faktisk super godt, for det er tydeligt at se, at karaktererne har ligheder og på en måde smelter sammen, selvom de begge har forskellige ting at slås med. Lige fra en dumpet teoriprøve og en forudsigelig sommerferie uden venner og planer til ikke-nærværende forældre og en bror i koma.

I løbet af egentlig få sider lærte jeg nemt Louise og Jana at kende. De er så levende, menneskelige og ægte – deres skrøbelighed og uperfekthed viser dem i deres rette element, og dette får én til at holde så meget af dem. Desuden præsenteres man som læser for et liv, som er præget af pres fra alle sider: forældre, gymnasiet, omgangskreds og alle de valg, der nødvendigvis skal træffes.

Louise og Jana finder hinanden på et sårbart tidspunkt i begges liv. På trods af forskelligheder, forskellige ståsteder i livet og alder, så bindes de sammen med et venskabeligt bånd. De finder samhørighed og noget at tro på. De leger, opdager og lever i nuet. De tænker ikke på morgendagen før den er der, og denne ’lev i nuet’-fortælling gør det levende og man kan ligefrem mærke pulsen banke.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s