Sort september af Christina Nordstrøm og Kirsten Nordstrøm Hansen

foto (75).JPG

*Reklame* – Titel: Sort september – Forfatter: Christina Nordstrøm & Kirsten Nordstrøm Hansen – Forlag: Forlaget Mellemgaard – Anmeldereksemplar fra Forlaget Mellemgaard

★★★☆☆

Sort september af Christina Nordstrøm og Kirsten Nordstrøm Hansen er et godt skud på stammen til den danske YA-realisme. Det handler om Sofie, som vågner en op en morgen med beskeden om at hendes bror er forsvundet. Hvor kan Nikolaj mon være? Er han sporløst forsvundet? Er der sket noget med ham? Sofie har en bange anelse og der er noget, som virker helt ved siden af.

Primært handler romanen om hvordan en 15 årig skal acceptere og tackle, at hendes bror er forsvundet uden en lyd. Men faktisk handler den roman om så meget mere, blandt andet: hvor svært livet kan være, hvor mange valg der skal træffes, omgivelsernes forventninger, både i skolerelaterede situationer og pres fra forældre. Det altafgørende er, at alt har ændret sig efter Sofies forældres skilsmisse. Nu er det intet, som det var før. Det skal hun nu finde ud af at leve med og hun indser pludselig med Nikolajs forsvinden, at det slet ikke er så nemt, som hun havde forestillet sig.

På en måde handler denne roman om alt og intet. Den handler om de store følelser, de store valg, sommerfuglene i maven fra en forelskelse til de små ting, som pludselig bliver ufattelig store, selvom de ikke burde være det. Sofie indfanger desuden følelsen af at gå i gymnasiet og føle sig uden et sted at føle sig hjemme. Overfladiskheden og ’åh, hvor er vi alle sammen gode venner’-stemningen ser hun lige igennem. Hun tror på det ægte og derfor er hun så ufattelig stærk som karakter.

I løbet af de 120 sider er det tydeligt at Sofie skal på en stor psykologisk rejse, både i forhold til hendes brors forsvinden, men også i forhold til hvem hun er, hvor hun hører til og hvordan hun skal finde et nyt sted at høre til, både indeni og de ydre omgivelser. En reflekteret hovedperson, som man lynhurtigt har ondt af, forstår og hepper på.

Alt i alt, en utrolig overraskelse og særdeles velskrevet roman af Christina Nordstrøm og Kirsten Nordstrøm Hansen.

One thought on “Sort september af Christina Nordstrøm og Kirsten Nordstrøm Hansen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s