Glemmer du af Mette Vedsø & Kamila Slocinska

foto 2 (23).JPG

*Reklame* – Titel: Glemmer du – Forfatter: Mette Vedsø & Kamila Slocinska – Forlag: Høst & Søn – Anmeldereksemplar fra Høst & Søn

★★★

Jeg har en tilståelse: Jeg er vild med Mette Vedsø!

Hun har håndværket i orden, fordi hendes sprog er så veludført og formidlet godt, både til store og små. Jeg var sågar så heldig at møde forfatteren tidligere på året og det var i sandhed en fornøjelse. Mette Vedsø var én af forfattere, hvis bøger jeg pludselig stødte på og jeg forelskede mig straks, fordi sproget er så særligt. Man læser og nyder det, men når læsningen er slut, så fortsætter historien stadig inde i hovedet, og jeg tror, at det er akkurat dét, som gør Mette Vedsø så god.

Glemmer du er en rigtig fin fortælling, som får den voksne læser til at nikke bekræftende og taknemmeligt, for det er ikke mange forfattere, som formår at skrive en historie, som formidles så flot til børn og unge om demens. Det virker som om det er så simpelt for forfatteren at formidle i denne tone. Hvert ord er dog nøje udvalgt og der er mange skjulte skatte at finde i sproget, særligt ift. alle de ting, som vi mennesker siger og ikke siger til hinanden.

Der er gemt en skjult børnenaivitet i plottet, men en meget fin morale, som jeg tror, at mange vil takke for. Endelig bevæger de svære emner sig ind i børnelitteraturen, både sygdom, død, skilsmisse og nu også demens.

Fortællingen tager afsæt i en relation, som ændrer sig. Susis farmor gør pludselig ting, som hun ikke plejer. Hun plejede at være en sej dame, som havde styr på det og selv gravede kartofler op. Nu farer hun pludselig vild og opfører sig anderledes. Hun skal derfor på plejehjem. Susi kan mærke, at det er svært for faderen at se sin mor sådan, og det gør hende ked af det, selvom hun godt ved, at det ikke er farmors skyld. Med sin fantasi digter hun små historier og lukker farmoren ind i denne imaginære verden, og sammen finder de tilbage til hende. På deres særlige måde.

Kærligheden vises tydeligt i denne fortælling og det varmer at læse. Samtidig er der en ærlighed, som er skøn at se i børnelitteraturen. I stedet for at lukke af for sandheden, så kommer emnet på dagsordenen og med Mette Vedsøs sprog og Kamila Slocinskas illustrationer vækkes en smuk fortælling til live.

Nå, denne anmeldelse må altså desværre slutte nu, for jeg har flere Mette Vedsø-bøger, som jeg skal læse. Skal du også læse med?

Læs anmeldelsen af To minutter i dommedag
Læs forfatter-interview med Mette Vedsø

One thought on “Glemmer du af Mette Vedsø & Kamila Slocinska

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s