Forfatter-interview #68 Kathrine Eg Mølhave

Kathrine_portræt.jpg

OMKRING ROMANEN Regnorm

foto (53).JPG

Tre ting om dig selv, som dine fans måske ikke vidste

Jeg skriver mest på min smartphone, hvor jeg har Microsoft Word installeret. Jeg skriver bedst om natten, nok fordi jeg er ultra b-menneske. Jeg er stor fan af lydbøger og hører lydbøger hver dag.

Hvornår vidste du, at du ville være forfatter?

Jeg kan ikke huske et tidspunkt i mit liv, hvor det ikke har været min store drøm. Lige fra før jeg kunne skrive, faktisk. Der tegnede jeg små historier og bøger og ”læste” dem højt for min familie.

Hvor længe har du skrevet? Og hvad startede det?

Jeg har som sagt digtet historier altid. Jeg begyndte at skrive små noveller i forbindelse med skoleopgaver. De havde nok lidt mere kvalitet end de sammenklipsede stykker A4-papir med tegninger og dårlig grammatik, som jeg ellers havde lavet. Men jeg startede også små projekter med mine veninder, hvor jeg skrev og de tegnede, eller hvor vi arrangerede skrivekonkurrencer, som det kun var os selv, der var interesserede i.

Jeg gik i gang med mit første seriøse romanprojekt i mit sabbatår efter gymnasiet. Jeg havde skrevet nogle kapitler og en synopsis til en fantasyroman nogle år før, og besluttede mig for rent faktisk at skrive den ordentligt. Det gjorde jeg så, og jeg sendte den til to eller tre forlag, der gav mig afslag.

Jeg fortsatte med at skrive små noveller og kortprosa, deltog i skrivearrangementer på biblioteket og tog på højskoler i sommerferierne. I forbindelse med et tilvalgsfag i skrivekunst på Syddansk Universitet begyndte jeg så at skrive en masse små tekster, der viste sig at hænge sammen og blev til Regnorm (dog i en noget amputeret udgave).


Hvem opdagede dig? Opnåede du det selv? (Kontaktede forlag – hvordan?)

Jeg gav selv Regnorm til en redaktør på Klim. Hun sagde, at de ikke gør meget i danske forfattere, så jeg skulle ikke regne med noget, men hun ville gerne give mig noget respons. Efterfølgende skrev jeg den lidt om efter hendes anvisninger. Hun sagde også, at den var for kort, men ellers kunne hun rigtig godt lide den. Hun foreslog mig at vise den til en anden redaktør på Klim, som lige var begyndt at udgive ungdomslitteratur på forlaget. Karen Lise, som hun hedder, læste den, gav mig en masse ros og konstruktiv kritik og vi tog et lille møde, om hvordan den kunne blive bedre og, frem for alt, længere.

Så skrev jeg den dobbelt så lang, afleverede med selvtilliden i orden og fik afslag. Ganske pænt og med tilbud om hjælp til at sende den til et andet forlag. Jeg blev helt slået ud af den og tog en tur til London og slikkede mine sår. Da jeg kom hjem, ringede hun og sagde, at de havde fortrudt og gerne ville have den. Så gik det rigtige redigeringsarbejde i gang, og det var helt vildt spændende.


Hvor mange bøger har du skrevet? Og i hvilken genre?

Jeg har skrevet én fantasyroman, som aldrig blev udgivet. Så har jeg skrevet Regnorm som er en ungdomsroman. Jeg har desuden, på opfordring fra forlaget, skrevet første udkast til en ungdomsroman, om nogle af personerne fra Regnorm og en god del af en efterfølger til den, men de ligger og venter, til jeg har været på barsel. Jeg skrev desuden en ”voksenbog” i vinter, som også ligger og venter på en kærlig hånd, efter jeg har født.

Hvorfor denne historie – hvad var det specifikke der fik dig til at vælge netop den?

Den kom ligesom af sig selv, men jeg er meget interesseret i det psykologiske, både når jeg læser og skriver. Jeg er interesseret i, hvordan personer reagerer i forhold til hinanden, og jeg syntes det var spændende at undersøge, hvordan man som ung river sig løs af en dominerende faderskikkelse.

Jeg valgte også at udnytte, at jeg kunne lege med tre forskellige generationer af kvinder med forskellige relationer til manden og undersøge, hvor forskelligt man kan reagere på den samme person.

Jeg var også meget fascineret af at skrive morfaren realistisk. Han skulle også have bløde sider, være et menneske. Det endte med at gøre ham endnu mere manipulerende, fordi Marie aldrig kunne vide, hvor hun havde ham. Det var vildt spændende at arbejde med.

Hvad inspirerer dig? Hvilke forfattere har inspireret dig? (Andet; kunst, musik, ting i livet?)

Jeg kan blive inspireret af alt, men særligt samtaler med andre. Jeg kan snakke om noget, eller høre andre tale om noget, og tænke: ”Det der, det kan jeg bruge!” Men jeg skriver helt sikkert bedre og mere i de perioder, hvor jeg læser meget.

Jeg er mest inspireret af forfatteren Trisse Gejl, som var min underviser både på Grundvigs Højskole og på Syddansk Universitet. Hun har virkelig åbnet mine øjne og fået sat skik på mine unoder, hvad angik skrivning.

Jeg blev også helt vildt inspireret, da jeg læste Christian Jungersens Undtagelsen. Hans beskrivelser af interaktioner og det psykologiske spil er helt utrolige. Det samme gælder den norske forfatter Helene Uri.

Ellers er min største kilde til inspiration og læseglæde faktisk Stephen King, på trods af, at han jo mest skriver horror, og jeg har læst hans On writing flere gange. Han kan virkelig noget med opbygning af karakterer og plot. Jeg kan desuden huske at være meget inspireret af ham, og at jeg læste hans roman Christine, mens jeg skrev Regnorm.


Hvad er dit budskab med din bog?

Årh, den er da svær og bør vel være op til den enkelte læser. Men jeg håber vel mest, at læseren tager med sig, at man ikke kan leve sit liv for andre, men må leve det for og som sig selv.

Hvordan identificerer du dig med karakteren(e)?

Det er svært. Jeg tror de fleste forfattere skriver en lille smule af sig selv ind i deres hovedpersoner, og jeg trak meget på mine egne minder om at få skæld ud, da jeg skrev Marie. Alle børn får skæld ud, og jeg arbejdede meget på at genfinde de følelser, jeg fik, når jeg fik skæld ud som barn.

Først tænkte jeg, at mormoren er hende, jeg gerne selv ville være. Hende der var stærk nok til at bryde fuldstændigt med det usunde miljø. Selvom hun på den anden side efterlod sin datter og sit barnebarn. Moren er på den anden side den, jeg selv er bange for at blive. Hende der bare underkaster sig fuldstændigt. Marie står midt mellem to ultimatummer. På den måde er hun måske det bedste billede på mine egne følelser om situationen. Jeg ville nok også ønske, at stikke af fra det hele, men samtidig ville jeg have svært ved at efterlade alt og alle.


Hvad læser du lige nu?

Lige nu pløjer jeg mig igennem de ældre Stephen King og er for tiden i gang med Insomnia.

Nævn 3 bogtitler, som du vil anbefale andre

Christian Jungersen, Undtagelsen

Helene Uri, Honningtunger

Stephen King, 11.22.63

Hvornår kommer din næste bog?

Det er ikke besluttet, fordi jeg skal føde til oktober. Så engang efter min barsel. Men det bliver sikkert først i 2019. Forhåbentlig tidligt på året!

Links:
https://www.facebook.com/KathrineEgMolhave/
https://www.instagram.com/kathrineegm/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s