Ursiderne (Spektrum #3) af Nanna Foss

foto-1-28.jpg

*Reklame* – Titel: Ursiderne (Spektrum #3) – Forfatter: Nanna Foss – Forlag: Tellerup – Anmeldereksemplar fra Tellerup

★★★★★

Der er ingen tvivl om at Ursiderne (tredje del af Spektrum-serien) af Nanna Foss har været én af de mest ventede og hypede udgivelser i 2017. Jeg ved, at jeg ikke er den eneste, der har været edderspændt på at læse videre af den meget gennemførte og velskrevede serie.

Da jeg modtog pakken med bogen, så flåede jeg papiret op, droppede planer og begyndte straks læsningen. Jeg var hooked fra start og det er tydeligt, at denne bog er utrolig gennemarbejdet og der er tænkt over hver detalje – lige helt fra enkle ord, til dialoger og til de grafiske elementer, som viser sig i sorte sider i løbet af bogen. Jeg læste hurtigt bogen og var helt stum efterfølgende. Jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle forholde mig til det hele og hvad jeg skulle sige, hvis folk spurgte mig om min læseoplevelse. De få ord, som jeg fik skrevet på instagram var: Fængende. Chokerende. Hjerteskærende. Smuk. Rørende. Fantastisk.

Efter at have haft lidt tid til at ’sluge’ oplevelsen, så kan jeg forhåbentlig gøre mig lidt mere klar og formulere hvorfor den var så god (for det var den!)

Og først og fremmest, så må jeg sige, at jeg ikke blev skuffet. Tværtimod, men mere om det senere. Vi følger stadig de forskellige karakterer, som opdager mere og mere om deres evner, deres tidsrejser og hvordan trådene pludselig flettes sammen. Der er meget at tage stilling til, både i fortiden, nutiden og fremtiden. Der er mange spørgsmål, som man som læser, venter at få svar på, men det er tydeligt, at der gemmer sig meget i de kommende bøger. Nanna Foss holder kortene tæt ind til kroppen og vi kan bare følge med, men man føler sig sikker som læser i forfatterens univers, så det er svært ikke at blive revet med allerede fra start – særligt i denne tredje bog i serien.

Nasrin introduceres som en forholdsvis ny karakter og hun er sin helt egen. Hun er pessimistisk, holder afstand til dem hun møder og hun er tynget af sorgen over at have mistet sin mor. Selvom hun ikke ligefrem er et glansbillede af en karakter, så er hun min favorit indtil videre. Hun rummer så meget mere end hvad hun ytrer eller opfører sig sammen med de andre karakterer. Der gemmer sig en dybde i hende, som gør det utrolig sårbart, nært og man kravler ind under huden på hende. Som om hun får det bedste og det værste frem i én på samme tid. Nasrin er en modig karakter, som mange vil kunne identificere sig med. Hun formår at vise vrede, sorg og reflekterer over alle de følelser, som flyder rundt indeni hende.

Nasrin fungerer godt med de andre karakterer i bogen og det er spændende at se, hvordan de finder ind til hende, har konflikter og skændes, men dog alligevel støtter hinanden. De kan ikke slippe hinanden, for de står i denne situation sammen. Det var desuden dejligt at få et gensyn med alle karaktererne og jeg synes, at de bliver mere unikke for hver bog vi kommer i serien. Karakterer jeg ikke før holdt af, bringer nu et smil på læben, og ingen karakter kunne mangle fra dette mysterium af et plot.

Ursiderne er ikke bare en roman med sci-fi-elementer, tidsrejse og mystik. Den adskiller sig fra andre romaner, da den viser en utrolig dybde: En sjæl. Den viser de store følelser, både dem, der kan gøre dig blød i knæene, dem der kan give dig en klump i halsen, dem der ryster dig i din grundvold og dem, som gør dine øjne blanke. Det var i hvert fald, hvad der skete for mig, da jeg læste denne roman.

Nanna Foss viser med Ursiderne, at hun har en sans for detaljerne, alt er gennemtænkt, detaljeret og 100 % gennemført. Det er tydeligt at forfatteren har udviklet sig siden første roman og jeg kan kun vente spændt på næste udgivelse.

Jeg er rørt, rystet i min grundvold og fuldstændig blæst bagover grundet denne bog. Ursiderne er et mesterværk! De 5 stjerner fortjener du i den grad, kære Nanna:

1 stjerne for en knytnæve i maven over at mærke Nasrins sorg,

1 stjerne for fantastisk og detaljeret sprog,

1 stjerne for at indfange følelsen af afmagt, sorg og savn,

1 stjerne for at give læseren mulighed for at blive suget ind i et univers,

Og 1 sidste stjerne for at rumme så mange følelser i en enkel udgivelse.

 

Læs anmeldelsen af Leoniderne (Spektrum #1)
Læs anmeldelsen af Geminiderne (Spektrum #2)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s