Skildpadder hele vejen ned af John Green

foto (89).JPG

* Reklame/Sponsoreret indlæg af Bog & Idé – Titel: Skildpadder hele vejen ned – Forfatter: John Green – Forlag: Høst & Søn – Anmeldereksemplar fra Bog & Idé (direkte link til bogen her)

★★★★☆

Det er ingen hemmelighed, at John Green og jeg ikke altid har været BFF’s. Jeg har ofte haft svært ved at forstå hypen ved hans udgivelser. Jeg har indtil videre læst The Fault in Our Stars, Papertowns, Looking for Alaska og Will Grayson, Will Grayson. Jeg har anset dem som fine læseoplevelser, men har altid følt, at der har været noget, der har manglet. Måske var sproget en anelse for ’ungt’ til min smag eller måske var de lidt håbløse fyre, som ofte bliver tiltrukket af en excentrisk og spændende, smuk pige. Jeg ved det ikke, men man har jo ikke kunnet komme udenom nysgerrigheden for John Green, som har været en af YA’s (Young Adults) store navne, siden den første roman udkom.

Derfor var jeg altså alt for nysgerrig, da jeg så, at Skildpadder hele vejen ned var på vej. Den måtte jeg bare læse for at se om jeg måske ville ændre min indstilling og ganske vist: DET GJORDE JEG SGU.

Der er mange elementer i denne roman. Vi introduceres for en hovedperson (Aza), som kæmper med psykisk sygdom (tvangstanker) og dette er beskrevet virkelig godt i form af sproget. Hendes egne tanker og tvangstankerne, som blandes sammen i et stort og forvirret mix, hvor man nemt får det indtryk, at hun virkelig kæmper. Desuden oplever Aza den første kærlighed, der er et mysterium med en forsvundet mand, savnet til Azas afdøde far, mange tankevækkende beskrivelser om livet, at være menneske og føle på egen krop.

Der sker lidt af hvert i denne roman, men det ’normale’ highschool-miljø får det alligevel ned på jorden, så alle kan relatere til, hvad der præsenteres. Uanset om man kender til mange af de scenarier, følelser og konflikter, som finder sted, så er det nemt at forstå, føle og opleve sammen med karaktererne.

Det er tydeligt, at John Greens skrivestil og karakterer er modnet. Det er stadig YA med unge, sårbare og usikre karakterer, som forsøger at navigere i livet, men denne udgivelse skriger ikke på kleenex, sicklit eller ønsket om at være den næste bestseller (selvom den naturligvis bliver/er det allerede). Skildpadder hele vejen ned er og viser det den er: En ærlig beskrivelse af at være ung, at kæmpe med psykisk sygdom, at være tvunget til at indse, at det hele ikke er perfekt, men at det nok skal gå.

Mit yndlingsøjeblik i løbet af denne læseoplevelse var de sidste fem sider, men frygt ej, der bliver ingen spoilers, men jeg kan sige, at det var det, som ændrede det hele og bragte romanen op på et højere niveau, men det må du selvfølgelig selv læse dig til.

Skildpadder hele vejen ned var alt i alt en veludført og tilfredsstillende læseoplevelse. Det er helt tydeligt, at udgivelsen rummer en dybde og sårbarhed, som gør den det hele værd. Hvem hulen skulle tro, at jeg nogensinde ville give en roman af John Green 4 stjerner? Well, en gang skal jo være den første. Jeg kan helt klart anbefale denne roman.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s