Som stjerner på himlen af Jennifer Niven

foto (91).JPG

*Reklame* – Titel: Som stjerner på himlen – Forfatter: Jennifer Niven – Forlag: Alvilda – Anmeldereksemplar fra Alvilda

★★★☆☆

Som stjerner på himlen af Jennifer Niven var den første læseoplevelse, jeg havde med den lovende forfatter, som virkelig har indtaget YA-scenen, og jeg kan godt forstå hvorfor. Jeg var godt underholdt hele vejen igennem og det var noget utrolig smukt, skrøbeligt, sårbart og trist over denne fortælling. Denne er frygtelig og fantastisk på samme tid, fordi den formår at krybe ind under huden og finde det sted, hvor det gør ondt, og så træde godt og grundigt på det.

Desuden leges der med formatet og der er små tegninger på post-its, som man også kan se på forsiden og det giver en rigtig fin dimension til læsningen, som også giver meningen senere hen, når man ser tilbage på de forskellige post-its. Det er nærmest brudstykker af fortællingen og det giver også et fint skift mellem kapitlerne.

Det er en ungdomsroman, som præsenterer mange tematikker, blandt andet at huske at leve livet, ikke at leve i fremtiden, men snarere trække vejret og fokusere på lige nu, og også at se verden fra en andens synspunkt. Man priser sig så lykkelig for, at de to karakterer (Violet og Finch) er så heldige at krydse hinandens veje. De er begge unikke og har så meget at byde på, men de kan ikke selv se det. De møder hinanden første gang, hvor de har tænkt sig at begå selvmord, men de ombestemmer sig og derfra begynder deres rejse for alvor. De tager på en roadtrip og Violet bliver betaget af Finch, og glemmer pludselig de mange planer for fremtiden (om at komme væk fra barndomsbyen og det konstante minde om sin døde søster).

Det er en anderledes historie, som konstant overrasker én, når man bladrer sider. Den er befriende, giver et nyt pust til genren og forfatteren formår i den grad at finde ind til det, som kan få én til at føle noget, både det gode, det triste, det kærlige og nærværet mellem de to karakterer. Dog var der et eller andet, som jeg ikke helt kunne placere – måske var det, hvor trist, at den fik mig til at føle. For selvom de to karakterer forsøger at lyse op i deres mørke verdener, så var der en generel følelse af afmagt, sorg og melankolsk stemning, som faktisk blev en anelse for meget. Og ja, selvfølgelig skal det ikke filtreres væk, for det er vigtigt, at der brydes tabuer i YA-litteraturen, men det gjorde næsten for ondt at læse. Men alt i alt, en rigtig flot bog!

Læs også anmeldelsen af På kant med livet

One thought on “Som stjerner på himlen af Jennifer Niven

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s