Forfatter-interview #79 Line Lybecker

IMG_5263 beskåret.jpg

Foto: http://www.linelybecker.dk/

OMKRING ROMANEN Mere end veninder

 1.     Tre ting om dig selv, som dine fans måske ikke vidste

1) I mange år ville jeg hellere være redaktør end forfatter fordi jeg synes det er sjovt at hjælpe andre med at udvikle deres tekster. I dag vil jeg helst være begge dele, og det er en af grundene til at jeg er blevet medejer af fantasyforlaget Ulven og Uglen.

2) Jeg har læst Dansk på Københavns Universitet og skrev speciale om paranormal romance. Det var så fedt at nørde en genre som jeg holder meget af, at jeg brugte den sidste weekend inden deadline på at skære 20 sider væk – jeg havde simpelthen skrevet alt for meget. I specialet undersøgte jeg blandt andet hvorfor vampyrer er så sexede, og hvorfor moderne kvinder har brug for at læse om romantiske monstre.

3) Jeg skrev fantasy mange år før jeg begyndte at skrive realisme, og jeg har opbygget et enormt univers med stamtræer, tusind års historie og eget sprog. I dag skriver jeg stadig fantasy, men jeg har sat det store univers på pause. Måske vender jeg engang tilbage til det for jeg har flere historier som næsten er færdige.

 1.     Hvornår vidste du, at du ville være forfatter?

Det ved jeg faktisk ikke. Jeg har altid fundet på historier, men jeg har tydelige minder om at ville have været en masse andet end forfatter da jeg var barn. Fx havde jeg en periode hvor jeg ville være politibetjent (med hund), og så ville jeg være smed ligesom min far, og i en periode ville jeg også være dyrlæge, men så fandt jeg ud af at man også skulle aflive dyr, og det kunne jeg ikke bære. Jeg tror måske at det var i starten af teenageårene at jeg begyndte at overveje forfatter som en reel mulighed. Jeg sendte mit første manuskript ind til forlag da jeg var fjorten, og da jeg var seksten, lagde jeg sammen med bl.a. Bjarke Schjødt Larsen og Nicole Boyle Rødtnes grundstenene til det der i dag er blevet Håbefulde Unge Forfattere.

 1.     Hvor længe har du skrevet? Og hvad startede det?

Jeg har skrevet siden 1. klasse hvor min klasselærer besluttede at eleverne skulle skrive hver sin bog (vi foldede nogle papirer og hæftede dem sammen i ryggen). Inden da havde jeg dog allerede fortalt en masse historier til min mor som så skrev dem ned. Hvis de tæller med, så aner jeg faktisk ikke hvornår jeg startede. Jeg er enebarn, og der var ikke særligt mange børn i mine forældres omgangskreds eller i kvarteret, så det har nok været med til at udvikle min fantasi fordi jeg mest legede for mig selv. Historierne blev bare en naturlig forlængelse af legene, og i starten var der nok ikke så stor forskel på det som skete inde i mit hoved når jeg snakkede med mine bamser, og det der så kom ned på papir.

 1.     Hvem opdagede dig? Opnåede du det selv? (Kontaktede forlag – hvordan?)

Mine to første bøger er udkommet på forlaget Calibat som jeg sendte den første til på opfordring fra en god ven. Jeg kendte forlæggeren i forvejen, og han kunne heldigvis godt lide det jeg skrev, så da jeg endelig nåede dertil, gik tingene stærkt. Inden da havde jeg dog sendt flere forskellige manuskripter ind til flere forskellige forlag uden held, og det var heller ikke fordi Calibat udgav bogen fra den ene dag til den anden. Den skulle først igennem flere redigeringsrunder, og jeg havde også et par diskussioner med min redaktør undervejs, bl.a. fordi han ville have mig til at fjerne en biperson.

 1.     Hvor mange bøger har du skrevet? Og i hvilken genre?

Jeg har ikke styr på hvor mange manuskripter jeg har skrevet, men jeg har indtil videre fået to bøger udgivet, og så er der en tredje på vej. De er alle tre realistiske ungdomsromaner, men i virkeligheden skriver jeg primært fantasy. Jeg skrev også en enkelt dystopisk novelle til en af Håbefulde Unge Forfatteres novellekonkurrencer. Samlingen endte med at hedde Skybrud, men min novelle kom af forskellige årsager ikke med, bl.a. fordi historien i virkeligheden ikke egnede sig til så kort et format. Nu er jeg så småt i gang med at planlægge at skrive den om til en romanserie på to bind, og så har jeg tilføjet nogle fantasyelementer.

 1.     Hvorfor denne historie – hvad var det specifikke der fik dig til at vælge netop den?

At jeg kom til at skrive ungdomsbøger med lgbt-tema er egentlig lidt et tilfælde, men jeg er glad for at det skete. Jeg synes det er vigtigt at unge (og voksne) har adgang til litteratur med forskellige synsvinkler, og som Bibliotekatten skrev i en anmeldelse af min debut-roman ”Mere end veninder” så har homoseksuelle unge længe kunnet læse om heteroseksuelle unge, men det er på tide at det også går den anden vej.

 1.     Hvad inspirerer dig? Hvilke forfattere har inspireret dig? (Andet; kunst, musik, ting i livet?)

Jeg bliver meget inspireret af mine omgivelser, og jeg trækker på verden omkring mig når jeg skriver. Fx lader jeg mig af og til provokere af medierne eller samtaler jeg har med folk, og på den måde kommer jeg til at tænke i andre baner end jeg ellers ville, fordi jeg får lyst til at vise hvordan verden kan se ud fra en bestemt synsvinkel, eller bevise at det er muligt at gøre noget på en anderledes måde. Min næste ungdomsroman handler om en transkønnet pige, og i den forbindelse har jeg lavet en masse research fordi jeg opdagede at rigtig mange ikke ved særlig meget om transkønnethed. Det vil jeg gerne lave om på.

 1.     Hvad er dit budskab med din bog?

Jeg håber at jeg med mine bøger kan give læserne et nyt perspektiv på verden omkring dem og måske åbne nogens øjne for at mennesker er mennesker, uanset seksuel orientering og køn. Mine næste ungdomsbøger kommer til at handle om psykisk sygdom, og det glæder jeg mig også til at dykke ned i da det er mit indtryk at der også på det område er rigtig mange fordomme og uvidenhed.

 1.     Hvordan identificerer du dig med karakteren(e)?

Jeg tror at alle mine personer har et eller andet af mig i sig, nogle selvfølgelig mere end andre. Nogle gange har jeg taget en dialog med hovedpersonen. Det er en skriveøvelse som jeg stiftede bekendtskab med på Skriveskolen Hemingway, og det har hjulpet mig meget når jeg har haft problemer med at få ”kontakt” til hovedpersonen.

 1. Hvad læser du lige nu?

Jeg er lige blevet færdig med at læse ”Mig og Dylan Walker – eller historien om, hvordan jeg ødelagde mit sidste skoleår”. Den er skrevet af Anne Sofie Hammer og er virkelig sjov, så den kan jeg anbefale hvis man er til lettere tåkrummende ungdomsbøger.

 1. Nævn 3 bogtitler, som du vil anbefale andre

Jeg er absolut mest til fantasy, så jeg vil anbefale lidt blandet fra den bøtte.

”Kabalemysteriet” af Jostein Gaarder er nok den bog jeg har læst flest gange, så mit eksemplar er efterhånden ret slidt. Det er en filosofisk roman som jeg første gang stiftede bekendtskab med i folkeskolen.

”Det gyldne kompas”-serien af Philip Pullman har jeg kun læst en enkelt gang, men jeg bliver ved med at vende tilbage til den når samtalen falder på fantasy – det sker tit når man er så nørdet som mig. De tre bøger er eminente eksempler på hvordan fantasy kan bruges til at kaste et nyt lys på vores egen verden og skabe debat om fx religion.

”Skeletter i skabet”-serien af Nicole Boyle Rødtnes har en særlig plads i mit hjerte. Jeg har fulgt serien fra Nicole for over ti år siden fortalte mig om de første ideer, og jeg har været ivrig læser undervejs. Universet er virkelig fedt og anderledes, og jeg tudede i slutningen af sidste bog. Hvis man ikke allerede har læst den, så synes jeg at man skal gøre det.

 1. Hvornår kommer din næste bog?

Min næste bog handler om transpigen Sophie og udkommer på Calibat i foråret 2018. Det er dog muligt at den bliver overhalet indenom af en fantasyroman for voksne, men det afhænger af om jeg kan få min makker på Ulven og Uglen til at antage den.

 

Links:

Instagram
Hjemmeside

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s