Hvor solen skinner om natten af Annie Bahnson

foto 2 (4).JPG

*Reklame* – Titel: Hvor solen skinner om natten – Forfatter: Annie Bahnson – Forlag: CarlsenPuls – Anmeldereksemplar fra CarlsenPuls

★★★☆☆

Hvor solen skinner om natten af Annie Bahnson er en god og vigtig YA-roman, som jeg er meget glad for, er blevet udgivet. Der er ikke mange bøger, som taler i øjenhøjde til unge og som handler om flygtningestrømmen – og heldigvis har Annie Bahnson udgivet denne her.

Frederikke (Freddy) og Lulu er lige blevet færdig på gymnasiet og er nu taget til Grækenland på ferie, hvor de skal slappe af, drikke drinks og leve i nuet, indtil at universitetet venter lige om hjørnet – i hvert fald for Frederikke. Hendes far har mange ambitioner på hendes vegne, blandt andet at hun skal læse jura, men Frederikke ved ikke om hun er klar. Det virker nemmere at slukke telefonen og nyde solen. Bare lidt endnu.

Samtidig med Freddy og Lulus lykkelige feriestund, så skifter synsvinklen indimellem til Habib. Han er på vej over Europas grænser i håbet om et bedre liv i Danmark. Vi læser om grumme beskrivelser i en lastbil og særligt turen i en gummibåd over havet gjorde også stort indtryk. Habib, Freddy og Lulus veje krydser, og her begynder historien for alvor.

Hvor solen skinner om natten af Annie Bahnson er ikke en roman, som rystede mig i min grundvold, men det er en yderst vigtig, utrolig godt skrevet og relevant roman, særligt i et 2018, hvor verden splitter mennesket, både geografisk, politisk og kulturelt. Jeg er rigtig glad for, at jeg fik denne læseoplevelse, for det satte tankerne i gang og det var utrolig nemt at blive suget ind i det hele, både fra Frederikke og Habibs synsvinkler. Frihed kan se meget forskelligt ud afhængigt af hvem man er, og det viser Annie Bahnson tydeligt. Man kan føle sig stedløs og out of place, både psykisk, fysisk og geografisk. Det er interessant at se, hvordan den moderne unge ofte føler sig sådan, men blot på forskellige måder, hvilket de tre hovedpersoner tydeligt er symbol på.

Det virker så utrolig nemt for Annie Bahnson at forme sproget, både i forhold til hvordan man lærer karaktererne at kende, men også med de sanselige beskriver og de mange eksistentielle tanker, som er på spil. Forfatteren har en måde at vende sproget på og det gøres i form af smukt billedsprog og beskrivelser, som er så spot on, at man næsten glemmer, at man sidder og læser en bog. Det var jeg imponeret over! Allerede efter få sider følte jeg, at jeg kendte karaktererne og de virkede så ægte – meget mere end på papir. Jeg føler, at jeg kender dem nu og deres historier, og det kommer til at hænge i mig meget længe.

One thought on “Hvor solen skinner om natten af Annie Bahnson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s