Forfatter-interview #85 Elin Cullhed

Billedresultat for elin cullhed
Foto: https://www.carlsen.dk/elin-cullhed

OMKRING ROMANEN Guderne
foto 1 (7).JPG

Tre ting om dig selv, som dine fans måske ikke vidste

Jag kan spela fiol men jag kan inte vissla. Jag föddes med underbett, alltså att underkäken sticker ut jättemycket och man ser lite ut som en anka, men svenska staten korrigerade mig.

Hvornår vidste du, at du ville være forfatter?

När jag var elva år och läste en dikt om döden som min storasyster skrivit. Hon var min idol då och jag fick en sån stark känsla av den dikten. Den var banal, högstämd, sorglig och jag visste direkt att det skulle bli mitt kall att skriva så att någon annan kunde känna lika starkt som jag kände då.

Hvor længe har du skrevet? Og hvad startede det?

Jag har skrivit sen jag lärde mig bokstäverna, vid fem års ålder. Livet har varit väldigt stort och betydelsemättat för mig vilket kan vara lite jobbigt att leva med. Men genom skrivandet fick jag hjälp att distansera mig från livet som alltid verkade komma emot mig med full kraft, samtidigt som jag fick ut mer liv av att skriva, på ett sätt. Jag har också alltid velat veta hur det är att vara en annan person, och i skrivandet får man ju vara det.

Hvem opdagede dig? Opnåede du det selv? (Kontaktede forlag – hvordan?)

Jag gjorde som man måste göra: fortsatte bomba förlagen med mina texter, gav aldrig upp. Det svåra med att skriva är att acceptera att det tar så lång tid att börja låta som sig själv. Först försöker man och försöker, men det syns när en text är ett försök, när den inte bottnar. Jag har förlikat mig med att jag måste skriva två-tre osynliga, oläsliga skitböcker innan jag skriver en text som kan bli bok på riktigt. Och att det är ett jävligt hårt arbete att skriva en bok. När jag började skriva Gudarna visste jag direkt att det här både bottnar och brinner, och då först öppnades texten för en läsare.

Hvor mange bøger har du skrevet? Og i hvilken genre?

En roman i YA-genren. Sen har jag publicerat två noveller, ”Superstjärna”, och ”Öppna ditt hjärta”. Skriver nu på vad jag hoppas blir min andra roman.

Hvorfor denne historie (du vælger selv) – hvad var det specifikke der fik dig til at vælge netop den?

Det skulle vara en hämndroman – en bok om tre unga feminister som slutar pleasa patriarkatet. Det var det enda jag var säker på. Sen valde storyn mig.

Hvad inspirerer dig? Hvilke forfattere har inspireret dig? (Andet; kunst, musik, ting i livet?)

Riktiga livet inspirerar mig, jag är ständigt nyfiken och tycker om att finnas bland människor, se saker, iaktta relationer. All form av undertext inspirerar mig, det som finns under ytan men inte sägs. Jag gillar saker som har kropp, sexualitet, bultande hjärtan och det är därför ungdomsromanen passar så bra för mig, för den är sårbar och dramatisk. Jag är också intresserad av maktrelationer, hur olika typer av makt skapas och påverkar oss. Feminister inspirerar mig. Väldigt mycket konst skapad av kvinnor inspirerar mig. Jag älskar att inspireras av krispiga intellektuella som har begär och hjärta och som tänkt före mig. Men jag älskar också det banala, som typ Gyllene Tider eller powerballader från åttiotalet. Jag tror jag har två lägen, ett superallvarligt och ett superbanalt och nånstans när de lägena möts kan jag skapa bra konst. Film och musik inspirerar mig jättemycket. Jag älskar bland annat författarna Marie Darrieusecq och Silvia Avallone och filmskaparna Andrea Arnold och Ahang Bashi. Humor inspirerar mig, böcker utan humor är triiist.

Hvad er dit budskab med din bog?

Yolo och att man som tjej måste våga vara hänsynslös mot oförstående vuxna och keffa killar eftersom samhället är sjukt hänsynslöst mot unga tjejer. Och att det går att älska i mörkret, för ljuset är din syster.

Hvordan identificerer du dig med karakteren(e)?

Jättemycket – Janne, Bita och Lilly är alla en del av mig, även Amor och Daniel Abdollah är det. Tror att varje karaktär måste ha en skärva av en själv inom sig.


Hvad læser du lige nu?

Jag har just läst ut Isabelle Ståhls roman ”Just nu är jag här”, och memoar/essäboken ”The Argonauts” av Maggie Nelson. Så bra böcker och nu läser jag Margaret Atwoods ”On writers and writing”.

Nævn 3 bogtitler, som du vil anbefale andre

”Stål” av Silvia Avllone. ”Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn” av Bjørn Sortland. ”De oroliga” av Linn Ullmann.

Hvornår kommer din næste bog?

Inom ett par år, I hope. (Pray for this!)

 

Links:
Carlsen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s