Britt-Marie var her af Fredrik Backman

foto 1

*Reklame* – Titel: Britt-Marie var her – Forfatter: Fredrik Backman – Forlag: People’sPress – Anmeldereksemplar fra PeoplesPress

★★★★☆

Fredrik Backman er en forfatter, som har været på alles læber i de seneste år og det er der også i den grad en grund til, for han kan skrive. Han formår at fortælle historier, som kravler så dybt ind under huden på én, at man føler at man kender karaktererne og det gør det ekstra svært at give slip, når man læser den sidste side og man må sige farvel til dem.

Jeg havde hørt meget om En mand der hedder Ove, men desværre endnu ikke læst den (med tryk på ’endnu!). Jeg var så spændt på at møde Fredrik Backman til Bogforum 2017, men han måtte desværre melde afbud grundet sygdom. At læse Britt-Marie var her var derfor en trøst og et godt plaster på såret. Selvom jeg færdiggjorde min læsning for et par måneder siden, så sidder historien dybt i mig. Det er utroligt hvad Fredrik Backman kan. Jeg skal prøve at forklare det. Hm.

Karaktererne er så ægte, så ærlige, så uperfekte, så menneskelige, og det får en karakter som Britt-Marie til at virke varm og skøn, selvom hun jo egentlig er dybt forfærdelig. Jeg tror ikke, at mange mennesker ville kunne holde hende ud i længden, men sjovt nok er hendes særheder det, som får én til at elske hende.

Britt-Marie er 63 år gammel, vant til rutiner og et stille liv som husmor. Hun bryder sig ikke om ændringer af sine vaner, nye omgivelser og slet ikke urene flader. En dag ender hun i Udkantssverige, hvor hun får et job. Alle butikker er lukkede, byen er spøgelses-stille og der er tomt. Her lærer man for alvor Britt-Marie at kende, både på godt og ondt. Man opdager dog hurtigt, at med alt i Fredrik Backmans bøger, så er der en utrolig dybde, både i sproget, karaktererne og alle de tanker, som det sætter i gang, imens man læser romanen.

Hvis blot kærlighed og nye begyndelser var så nemme at finde ud som bikarbonat på beskidte flader, så ville det hele være lidt lettere – ifølge Britt-Maries hoved, men nem er vejen ikke for hende…

Denne roman indeholder varme, humor (= personligt skreg jeg af grin flere gange og måtte genlæse passager, blot for fornøjelsens skyld) og en dybde, som får én til at tænke og reflektere over de præsenterede temaer, dilemmaer og problemer, som opstår i løbet af romanens forløb. Desuden er karaktererne så levende, at jeg næsten blev rørt og trist, da jeg afsluttede læsningen. Det er en smuk roman og plottet skrider langsomt, men solidt fremad. Det var en helt igennem smuk oplevelse. Jeg skal læse mere af Fredrik Backman og lad det gå lidt tjept!

One thought on “Britt-Marie var her af Fredrik Backman

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s