Den Halves Arv (Grænsen til Trafallas #1) af Julie M. Day

foto (1).JPG

*Reklame* – Titel: Den Halves Arv (Grænsen til Trafallas #1) – Forfatter: Julie M. Day – Forlag: Skriveforlaget – Anmeldereksemplar fra Julie M. Day

★★★★☆

Jeg var meget spændt på at læse Den Halves Arv, som er første del af Grænsen til Trafallas-serien af Julie M. Day. Hm, hvordan skal jeg bedst starte min anmeldelse? Denne roman rummer nemlig så ufattelig meget og jeg håber ikke, at jeg udelader noget. Jeg ved næsten ikke hvor jeg skal starte.

Først og fremmest er romanen velskrevet og jeg var meget imponeret over Julie M. Days skrivestil, for den var gennemtænkt, gennemarbejdet, professionel og spændende. Nogle har kommenteret den lidt gammeldags stil, som sproget leveres i, og jeg var vild med det. Jeg følte, at det ville blive starten på et rigtigt eventyr med en ny verden, som ville åbne sig for mig – og sådan blev det heldigvis også.

Som læser introduceres man til et realistisk miljø i Amerika, som vi kan forholde os til og genkender. Man følger med, mens Grace lever sit liv, bor hos sin tante og arbejder i boghandlen. Men en dag begynder der at ske mærkelige ting. Hun finder en lysende skriftrulle, som hun føler, at hun er forbundet med, og en mand dukker pludselig op og holder øje med hende, hvorend hun befinder sig. Det er tydeligt, at der lurer mere under overfladen og man bliver langsomt introduceret til det faktum, at der gemmer sig en anden verden, nemlig Trafallas, som Grace senere introduceres til.

Trafallas er en fantastisk at gå på opdagelse i, hvor der detaljeret beskrives både miljø, lyde, dufte, dyr, skikke og kultur. Der er tydeligvis lagt et stort stykke arbejde i at skabe denne verden og jeg synes, at alt præsenteret i verdenen virker troværdigt og spændende. Det virker så levende og spændende – en blanding af middelalder, The Shire og et vidunderligt og magisk eventyr. I denne verden findes der elvere, gamle skikke, væsener med særlige evner og alt er ikke altid, som det virker. Så er spørgsmålet bare nu: HVOR ER MIN GRÆNSE TIL TRAFALLAS? HVORDAN KOMMER JEG AFSTED?

Tempoet i romanen går forholdsvist langsomt og jeg sad gange og følte mig på nippet til, at det gik en smule for langsomt, men jo mere jeg læste videre, jo mere opdagede jeg, at dette tempo respekterede historien og dens udvikling. Det er en roman, hvor worldbuilding, karakterudvikling og relationen til karakterne, langsomt bygges op, så det virker autentisk og ikke forceret. Man sidder til slut efter 466 sider og føler sig meget tæt på karaktererne og at man kender dem, både deres gode og dårlige sider. De virker pludselig utrolig ægte, som om de kunne springe ud af bogen hvert øjeblik.

Det eneste minus ved romanen var kærlighedshistorien, som løber samtidig med plottets udvikling. For mig virkede den rent faktisk unødvendig, for jeg synes, at plottet står så stærkt i forvejen. En kærlighedshistorie er skøn og altid dejlig at læse om (som det også var i denne roman), men verdenen er så spændende og forunderlig, så min kærlighed for den var nok 🙂

Første bog i Grænsen til Trafallas-serien kan i den grad anbefales. Jeg er meget imponeret over både sprog, indlevelsesevne og worldbuilding. Julie M. Day har gjort et flot stykke arbejde og jeg glæder mig meget til at læse videre i serien. Giv dig selv lov til at fordybe dig i denne roman. Du vil ikke fortryde det!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s