Forfatter-interview #92 Teddy Vork

TVel.jpg

OMKRING ROMANEN Mare, mare minde

foto (1)

Tre ting om dig selv, som dine fans måske ikke vidste

Min far påstår, at jeg er opkaldt efter den amerikanske præsident Theodore Roosevelt, men jeg har ham mistænkt for at komme på inspirationen til navnet, efter jeg blev døbt.

Det er forholdsvis sjældent, jeg synes, det er fedt og en leg at skrive. Det er egentligt bare hårdt arbejde. Det fantastiske er, når man får ideerne, ikke selve skriveprocessen. Jeg vil egentligt lige så gerne arbejde som holde fri.

Hvornår vidste du, at du ville være forfatter?

Lige siden jeg som barn begyndte at læse meget, ville jeg gerne selv skrive historier. Det er i hvert fald sådan jeg husker det. Men man kan jo aldrig stole helt på minder.

Hvor længe har du skrevet? Og hvad startede det?

Det var først, da jeg blev færdig på universitetet, at jeg for alvor begyndte at skrive. Det er 12-13 år siden. Før det var det bare nogle små tilløb. Jeg ved ikke helt hvorfor, det ikke blev til mere. Drømmen var der, men ikke trangen. Trangen, nødvendigheden, kompulsionen er det, der gør det for mig. Ikke lyst. Den kom først der, men siden har den ikke været til at slippe af med igen. Som en mare, der hjemsøger én.

Hvem opdagede dig? Opnåede du det selv? (Kontaktede forlag – hvordan?)

Det gjorde Forlaget Tellerup. Jeg sendte de bedste noveller, jeg havde, til dem. De fik en fremragende konsulentudtalelse, og så skrev jeg kontrakt på novellesamlingen, som kom til at hedde Hvor skyggen falder – seks horrornoveller. Det var først bagefter jeg så, at der stod på Tellerups hjemmeside, at de ikke modtog noveller. Heldigt nok, at jeg ikke fik læst det med småt.

Hvor mange bøger har du skrevet? Og i hvilken genre?

Jeg har skrevet seks bøger. Fire voksenbøger i horrorgenren og to børnebøger, heriblandt Mare, mare minde.

Hvorfor denne historie – hvad var det specifikke der fik dig til at vælge netop den?

Mare, mare minde udkom oprindeligt i min novellesamling Sprækker, en samling af gyserhistorier til voksne, som vandt prisen for året danske horrorudgivelse i 2014. Så den var ikke tænkt til et yngre publikum. Forlaget Calibat havde læst historien i novellesamlingen og var begejstrede for den og syntes, den havde potentiale som fortælling til børn, med de rette justeringer og illustrationer. Den tanke havde jeg ikke selv tænkt, men jeg synes, Calibat har haft ret.

Hvad inspirerer dig? Hvilke forfattere har inspireret dig? (Andet; kunst, musik, ting i livet?)

Der er så mange dygtige forfattere, man kan læse så meget af. De seneste år har jeg været meget optaget af den norske forfatter Karl Ove Knausgård, som er en af de bedst skrivende forfattere, jeg nogensinde har læst. Han bruger mange små, zoom-agtige detaljer, som fastholder dagligdagsdetaljer og derved forvandler dem til noget smukt og betydningsfuldt. Jeg bliver også inspireret af film og tv, artikler, samtaler, hverdagsdetaljer. Det er ikke så lang tid siden, jeg i en bus hørte to teenagepiger tale sammen om koriander. “Koriander, det er sådan en fra Korea,” sagde en af dem.

“Ja, ligesom Jonas,” svarede den anden.

Sådan en samtale ved jeg bare, jeg kommer til at bruge på et tidspunkt.

Jeg oplever at mange ting om ovenstående bliver registreret og så dukker de op, imens jeg skriver. Selve ideerne til historierne kommer mest fra steder, som jeg opdager kunne være interessante for en fortælling. Jeg skriver lidt på en spøgelseshistorie til børn, som foregår i den opgang, hvor jeg bor. Det synes min søn er lidt foruroligende.

Hvad er dit budskab med din bog?

Jeg undgår altid at tænke på, hvilke budskaber mine bøger har. Hvis man vil ud med et budskab, kan man skrive et læserbrev eller en kronik, ikke et skønlitterært værk, som dør, hvis det ensrettes med en specifik fortolkning in mente.

Hvordan identificerer du dig med karakteren(e)?

Peter, hovedpersonen i Mare, mare minde, er en dreng som er mørkeræd og utryg, før han skal sove. Sådan har det fleste mennesker haft det, tror jeg, og sådan havde jeg det også selv som barn. Ret ofte. Mange af Peters tanker, minder og sansninger er nærmest 1:1 af oplevelser jeg kan huske at have haft.

Hvad læser du lige nu?

The Loney af Andrew Michael Hurley. En moderne gotisk roman om barndom, minder og spøgelser. Den virker meget lovende.

Nævn 3 bogtitler, som du vil anbefale andre

Karl Ove Knausgårds Min kamp 1-6, Thomas Bredsdorffs Tøsne og forsytia, Caitlín R. Kiernans (en af de bedst skrivende horrorforfattere) The Drowning Girl.

 

Hvornår kommer din næste bog?

Det ved jeg faktisk ikke endnu. Jeg er ved at skrive en serie til StoryTel, en historie i ti afsnit, som bliver indlæst. Så den udkommer, så vidt jeg ved, kun som lydbog. Tæller det som en bog? Det bliver forhåbentligt i løbet af 2018.

Links til forfatteren:
Hjemmeside

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s