Under skoven danser vi af Trine V. Ipsen

foto 1 (1).JPG

*Reklame* – Titel: Under skoven danser vi – Forfatter: Trine V. Ipsen – Forlag: DreamLitt – Anmeldereksemplar fra DreamLitt

★★★☆☆

Under skoven danser vi af Trine V. Ipsen er virkelig en unik udgivelse og dette er kun positivt ment. Jeg har ikke læst noget som den. Idéen er original og spændende – tænkt ud af boksen. Der er mange fede elementer, blandt andet genren, som i dette tilfælde er magisk realisme, sproget emmer af symbolik og ufattelig mange lag og miljøet foregår i gammel historisk tid (1800-tallet).  Man får fornemmelsen af en verden i opbrud, særligt på grund af Napoleonskrigene og følelsen af noget ustabilt.

Det er en roman, som indeholder mange emner, både historisk perspektiv, magisk realisme, spændende og magiske væsener, en identitetskrise- og udvikling samt en smule kærlighed. Hovedpersonen er særlig. Hun er både stærk og sin helt egen, og det er tydeligt at se hendes dårlige sider og svagheder, hvilket gør hende endnu stærkere. Desuden er der elementer fra 1800-tallets litteratur, som blandes perfekt ind i fortællingen, f.eks. kvinders rolle og status, uskyld, skam, familiens økonomiske status og rygte. Der leges og blandes med fortid og nutid, som fungerer rigtig godt.

Nå, vi skal tilbage til sproget, for det var i den grad en oplevelse. Fortællingen foregår for flere århundreder siden og det kan også mærkes på sproget. Det er gennemført og føles autentisk, og slet ikke forceret. Der er udover spændende dialoger en god indsigt i hovedpersonens tanker og tvivl. Desuden er der brevkorrespondancer og fine sproglige passager, som emmer af symbolik. Bare se på titlen, ik?

Da jeg færdiggjorde læsningen af Under skoven danser vi, så gik jeg og tænkte over den i lang tid. Det var svært for mig at sætte mig ned og skrive denne anmeldelse, for hvordan beskriver man denne originale og unikke roman? Jeg er endda ikke sikker på, at jeg har forstået alle lag i fortællingen, for der er meget på spil. Det er helt sikkert en roman, som skal genlæses. Jeg er sikker på, at et lag skrælles af for hver gang.

Jeg glæder mig meget til at læse videre, for 2’eren udkommer forhåbentlig inden længe. Trine V. Ipsen er en forfatter, som vi skal holde øje med og der er ingen tvivl om at Under skoven danser vi er en stærk debut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s