Had mig, elsk mig af Tomas Lagermand Lundme

foto.JPG

*Reklame* – Titel: Had mig, elsk mig- Forfatter: Tomas Lagermand Lundme – Forlag: Gyldendal – Anmeldereksemplar fra Gyldendal

★★★☆☆

Det var fantastisk at læse noget af Tomas Lagermand Lundme igen, for jeg er simpelthen vild med skrivestilen. Sproget, billedsproget, tempoet og temaerne er bare gennemførte. Der er ingen tvivl om at jeg skal læse mere af forfatteren, for jeg nyder læsningen fuldt ud. Og det gælder også Had mig, elsk mig.

Det var en smuk læsning, men også en barsk og hård læsning. Det er eksistentiel krise, når det er bedst i 8-9.klasses stil, hvor det er svært at sige fra. Siger man fra er man måske ikke med i slænget og hvis man lytter til hjertet, så kræver det mod at skulle skille sig ud. Det oplever Bjørn i denne fortælling. Bjørns ven Johan er bøsse og det gør det svært for Bjørn. Selvom Johan virker afklaret med hvem han er og hvilken seksualitet han har, så er Bjørn ikke okay. Han er forvirret og ved ikke om han skal holde med de andre drenge, som afpresser ham til at skrive hadebeskeder til Johan, eller om han skal blive ved med at være ven med Johan. Johan har nemlig højt og tydeligt sagt, hvem han er og hvad han er.

Det største problem for Bjørn er, at han ikke selv ved hvem han er. Det er identitetskrise, når det er bedst og det er tydeligt, at både englen og djævlen spiller Bjørn et puds. Det ene øjeblik går det hele godt og det næste går det pænt sagt af helvedes til. Det ses tydeligt igennem sproget og de små detaljer, og mest af alt, hvordan Bjørn handler. Han er ked af det og vred og frustreret, fordi han ikke kan skelne mellem hvad der er rigtigt og hvad der er forkert.

Det var en kort og overkommelig læsning på ca. 120 sider, men det er helt utroligt hvad Tomas Lagermand Lundme formår at pakke ind i sådan en kompakt størrelse. Sproget er gennemført, stemningen er påvirkende og der er store temaer på spil, som gør det en fornøjelse at læse romanen. Kan varmt anbefale den, særligt for de små finurligheder i sproget, som gør det hele ekstra godt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s