Forfatter-interview #95 Mette Sejrbo

Mette Poze 2.jpg

Foto: Poze

OMKRING Ulfhedin-sagaen

 

Tre ting om dig selv, som dine fans måske ikke vidste? 
1- Jeg har et langt bekendtskab med sindslidelse, og kæmper stadig med angst. At skrive, har givet mig et frirum, en slags boble af tryghed, hvor jeg kan forsvinde ind i mit eget univers og samle overskud til at møde verdenen.
2- nogle af scenerne i mine bøger er taget fra mit eget liv, ting jeg selv har prøvet. For eksempel da Emilie danner den magiske cirkel i Heksens kald. Det er et Wiccan-ritual som jeg selv stykkede sammen, dengang jeg som ung fiflede lidt med heksetro.
3- jeg er barn af teenageforældre. Jeg kan huske at jeg engang var sur på min mor, sikkert over et eller andet begrænsende, og jeg var overbevist om at jeg var adopteret, for mine ægte forældre ville aldrig være så onde. Min mors respons: Klart Mette, for det er da helt naturligt at lade en pige på 16 år adoptere en baby. Der røg den drøm.
Hvornår vidste du, at du ville være forfatter?
Det er faktisk en sjov historie. Jeg har aldrig ligget på mit teenageværelse og blødt hjerteskærende poesi i dagbøger.
Jeg har dog altid været vild med vampyrer og varulve, og da de gennem det sidste årti er blevet vældig populære med en stribe bøger, film og serier, som trak genren fra gys til drama, kunne jeg ikke lade være med at brokke mig til min bror, som har samme hang til horror. Han udfordrede mig – hvis det er så ringe, så gør det selv. Og da jeg er et lidt stædigt rad, så gjorde jeg det. Jeg satte mig ned i 2013, og på bare syv måneder havde jeg skrevet alle tre bøger. Det to så yderligere halvanden år at redigere Heksen, men det er en helt anden snak.
Det var først da jeg fandt ud af, at det her kunne jeg godt finde ud af, at jeg fik mentalt overskud af at skrive og at det gav mig en mening med livet, at jeg forstod at jeg ville være forfatter.
Hvem opdagede dig? Opnåede du det selv? (Kontaktede forlag – hvordan?)
Jeg har været gennem et hav af afslag. Jeg er ikke skolet i skriftlig dansk, så mit manus var stygt skrevet. Men jeg blev medlem af en stribe grupper på Facebook, fik skabt lidt opmærksom om hvad de handlede om. Dorte Hummelshøj Jakobsen, som har micro-forlaget Candied Crime fandt projektet interessant og da hun havde læst manuskriptet tilbød hun mig en kontrakt. Som hun selv sagde: Jeg bryder mig ikke om fantasy, men jeg er vild med Ulfhedin-sagaens univers, og kan du overbevise mig, så kan du overbevise alle. Hun er nordjyde, de er som bekendt ikke rørstrømsk i deres komplimenter, så dette måtte virkelig være noget stort tænkte jeg.
Desværre kunne vi ikke udgive bog tre på grund af sygdom, men heldigvis ville forlaget DreamLitt gerne overtage udgivelsen, og nu er vi godt igang med at genudgive de to første bøger, og nr. 3 bliver en realitet til efteråret.
Hvor mange bøger har du skrevet? Og i hvilken genre?
Jeg har skrevet Ulfhedin-sagaen I – Heksens kald, og Ulfhedin-sagaen II – Varulvens forbandelse, samt novellen Mørkets yngel, en slags forhistorie til bøgerne.
Det er svært at sætte den i bås, der findes et hav af genre den passer ind under. På min hjemmeside har jeg forsøgt med:
Low dark mytologisk horror fantasy med lidt paranormal romance, erotik og slikken på ruder.
Hvorfor denne historie – hvad var det specifikke der fik dig til at vælge netop den?
Det var denne skæve udvikling fra gys til drama af vampyr- og varulve-genren der fik mig igang. At der også skulle være vikingetiden og hekse med var helt naturligt for mig. Jeg er vokset om med en vikingekultur, idet Frederikssund har en lang tradition for vikingespil, vikingemarked og kulturfestivals . Alle fra byen ved hvad en vølve er, det har jeg erfaret at man ikke sådan kender til i resten af landet. Så det er kun fedt at kunne bidrage til at formidle vores nordiske kulturarv.
Hvad inspirerer dig? Hvilke forfattere har inspireret dig? 

Jeg er mest inspireret af de gamle Eddaer, Ulfhedin-sagaen er baseret på et par af sagaerne, men også arkæologiske fund kan give mig input til artifakter som får en betydning for handlingen. Eksempelvis guldhornene får en central rolle i den tredje bog: Vampyrens pagt, og Shakespeares Macbeth skjuler opskriften på vølvernes røg de bruger til udesidningerne.

(Andet; kunst, musik, ting i livet?)
Musik har været det som startede hele processen, da jeg først satte mig ned for at skrive. Jeg fik lavet mig nogle playlister som jeg hæftede på hver af karakterene. Vampyren fik den gotiske rock, varulven var mere heavy rock, hvor heksens playliste var den keltiske genre. Men Emilie, som hovedpersonen hedder, fik sin helt egen playliste for hendes tid før kaldet til vølve. Jeg ønskede at fange det uskyldige og sky sind hun har. Her var Mads Langers Elephant virkelig inspirerende til at nå helt ind i hendes person. De sexscener som dukker op af og til fik også sit helt eget nummer – Cry little sister af Gerald McMann. Den er værd at sætte på når man læser scenerne.
Hvad er dit budskab med din bog?
Der er flere temaer i historien. De to største jeg leger med, som ikke bliver beskrevet direkte, men som alligevel skinnet igennem og forhåbentlig får læseren til at tænke er for det første idéen med Det gode kontra Det onde. Det fascinere mig at det som er godt og rigtigt for nogle, påvirker andre, skader dem og er for dem ondt. Det viser sig i historien idet vølverne kæmper den gode sags tjeneste ved at udslette varulvene, men vi ser også hvordan en familie af varulve lever et kummerlig liv fordi disse hekse jagter dem, uden de egentlig ved hvorfor.
Det andet tema er et filosofisk spørgsmål om skæbne kontra den frie vilje. Hver af hovedpersonerne bliver stillet over for en række valg gennem historien. Alt hvad de oplever, hvad de tror på og hvad de må slås med, former deres beslutninger, og man bliver konfronteret med spørgsmålet om, hvorvidt det var dem selv af egen fri vilje, der vælger, eller om de blev manipuleret til beslutningen fordi noget større end dem selv skubbede begivenhederne i én bestemt retning.
Hvordan identificerer du dig med karakteren(e)?
Jeg tror at vampyren er en inkarnation af det i mig som ikke må siges højt. Han er egoistisk, hævngerrig og fuldstændig ligeglad med regler og følelser. Det som jeg egentlig godt kunne tænke mig at være, men som man jo ikke må. Hvis alle gjorde som de havde lyst så herskede der jo total anarki… Men engang imellem kunne det være rart lige at gøre hvad det passede én og blæse på konsekvensen.
Modsat har Heksen alle de egenskaber som er langt fra mig. Jeg kan tage mig selv i at blive irriteret over hvor naiv hun er, og hvor let hun lader sig manipulere. Men sådan præsenterede hun sig og det har været et nødvendigt karaktertræk for at føre historien videre.
Hvad læser du lige nu?
Jeg læser en fagbog om vikingen. Jeg er ved at samle research til en prequel i serien. Den kommer til at handle om hvordan forbandelsen blev kastet, og da den foregår ca. år 760 I Sverige, så er der en del håndværk, bosætning, dagligliv og ikke mindst krigsførelse som skal studeres og integreres i historien. Det er hårdt arbejde.
Jeg har ikke så meget overskud til at læse skønlitteratur, men jeg håber på at kunne komme igang med Louise Haibergs serie: Død verden.
Nævn 3 bogtitler, som du vil anbefale andre:
Først og fremmest Jordens børn serien, den med hulebjørnens klan. Den har været den største inspiration for mig, fordi det lykkedes Jean M. Auel at kombinere fakta og fiktion på sådan en troværdig måde. Hendes research er imponerende.
Den næste er to som hænger sammen. Stephen King skrev Desperation og Regulators uafhængig af hinanden. Foruden at være en mester i at bygge en stemning op så hårene rejser sig, så laver han en genistreg med at bruge nøjagtig de samme navne i begge bøger, men gøre dem til helt forskellige karakter. Genialt.
Den sidste er Steen Langstrups: Alt det hun ville ønske hun ikke forstod. Jeg er efterhånden hærdet når det kommer til horror, men den her… Puha, den er barsk. Love it!
Hvornår kommer din næste bog?

Den kommer forhåbentlig til efterårets fantasymesser. Vi er i fuld sving med at redigere manuskriptet, på sidste bog i triologien om Emilie og gebisdrengene. Jeg glæder mig så meget til at se hvad folk siger til slutningen.

Links til forfatteren:
Hjemmeside
Facebook
Instagram @mettesejrbo
Pinterest

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s