Forfatter-interview #97 Maja Maria Rakel Dahl

28938653_10215782782305387_1811793420_o.jpg

Foto: Maja Maria Rakel Dahl

OMKRING Sjælestorm

Tre ting om dig selv, som dine fans måske ikke vidste:
Når jeg ser Dirc Gently’s Holistic Detective Agency ano 2016, føler jeg mig forstået, og jeg er vildt fascineret af mine hænder og bobleplast/plastikhandsker.

Hvornår vidste du, at du ville være forfatter?
Siden et sted i puberteten, har jeg haft en forventning til, jeg blev det.

Hvor længe har du skrevet? Og hvad startede det?
Fra i hvert fald 1. klasse, har jeg været optaget af skrift. Jeg begravede mig ofte i min blyants bevægelser og var megaflittig i både dansk og engelsk (når ikke, jeg oplevede smækket af barndomstraumer) hvor jeg endda gik så vidt, som at skrive en frivillig stil i engelsk. Jeg så den aldrig igen. For hvad angår digte, mener jeg, foruden det var et naturligt led i processen (ligesom skrift udviklede sig fra tegneri, og jeg var ret nede med skuespil, hvilket, blandt andet, har kanaliseret sig over i alt, jeg laver) dette blev udløst af, vi nok i 7. klasse havde det som tema i dansk, muligvis også engelsk, hvor vi fik serveret en kinabog. Jeg kan ikke huske, om den udelukkende, eller overhovedet, var beregnet til digte, men denne blev min “dagbog”, som jeg ikke har sluppet siden.

Hvem opdagede dig? Opnåede du det selv? (Kontaktede forlag – hvordan?)
Mig. Af det mere dybtliggende, har jeg en paradoksal styrke i mit mindreværd; ‘idet jeg alligevel ikke bliver hørt, kan jeg råbe lige så højt, jeg vil’. Og kunst har nok den højeste røst. Af det ‘praktiske’, er udgivelsen af ‘Sjælestorm’ produktet af en lang proces. I løbet af årene, blev jeg mere og mere fokuseret på at udgive, som et udspring af uretfærdighedsfølelsen, og dertilhørende vrede, jeg rummer – ligeledes som en protest mod dem, som har gjort ejerkrav på min kunnen ved at påpege, jeg burde blive forfatter (eller hvad de nu opdagede, jeg kunne blive, eller bare var). I 2015 begynder det for alvor at tage fart, og samlingen ‘Hjernestorm’ på max 49 sider, og kun ét ældre digt som intention/epilog, bliver brygget for mit indre. Jeg kontakter senere et forbillede, med henblik på finpudsning af produkt, samt tilgang til forlag og PR. Af denne kontakt (som forbliver unavngivet) og events heraf, vokser intentionen, og i sommeren ‘16, ser jeg mit, for at komme igennem til Forlaget Snepryd, som jeg havde dén fornemmelse ved. I de følgende to måneder, hvis jeg husker korrekt, indser jeg, samlingen absolut intet har med hjernen at gøre, 49 er bare et sidetal, og jeg måtte trække den med de ældste, slette alle datoer ved, samt slette, omrokere og mixe digte fra 2007 og op, og, hold nu fast; ‘Sjælestorm’, ‘Sjælestorm. Kontroltab’, ‘Sjælestorm. Kontroltab. Hudløs’, ‘Sjælestorm. Kontroltab’ – hvis jeg stadig husker korrekt – og til slut (igen) ‘Sjælestorm’ blev til med en neutral sparringspartner, der besvarede mine ledende spørgsmål, samt gav fifs. Efter nogle måneder, rykkede jeg dog for bekræftelse af afslag, og med bekræftelsen oplevede jeg overskud, til at fjerne megen støj fra manuskriptet. I mellemtiden, havde jeg gjort mig yderligere overvejelser, i forhold til min målgruppe og markedet for min udgivelse, og valgte mellemgaard, som jeg opfattede, tog underhundene. Og tadaa, det blev et ja, og her er jeg nu.

Hvor mange bøger har du skrevet? Og i hvilken genre?
En. Sjælestorm går under flere genre med poesi og biografi, som de overvejende.

Hvorfor denne historie – hvad var det specifikke der fik dig til at vælge netop den?
Jeg blev inspireret.

Hvad inspirerer dig? Hvilke forfattere har inspireret dig? (Andet; kunst, musik, ting i livet?)
Alt.

Hvad er dit budskab med din bog?
At indholdet råder.

Hvordan identificerer du dig med karakteren(e)?
Jeg har det, som om mine digte taler mine ord.
Af konceptet, er Sjælestorm baseret på ultimativ selvanerkendelse via kunstnerisk anonymitet; at jeg kan bruge energien fra en følelse/intention til et formål, der måske modsiger denne, uden det er åbenlyst for modtageren, at jeg kan være hudløst ærlig, selvom jeg bruger karakterer og/eller distanceret, selvom jeg taler fra de dybeste afkroge af min sjæl.
Aspekterne, og hertil ejerskabet over min sjæls storm, er også illustreret ved hjælp af blandt andet omslaget og tilhørende portræt, som jeg har været særdeles aktiv ved skabelsen af.
For at holde takten, har jeg valgt at fokusere på identitetsfrarøvelse, som følge af kassetænkning, stigmatisering og overgreb af forskellig karakter, heriblandt svigt af system og samfund (herunder identitetsfrarøvelse og dobbeltstraffe, som i flere henseender er en og samme).
Med min Sjælestorm, meddeler jeg mit liv – og dette i al sin simpelhed, at jeg blot meddeler. Stadig under kunstnerisk anonymitet. Og fordi jeg kan, vender jeg også min sterilisation.
Jeg illustrerer min proces; fra hvor jeg var, til hvor jeg er nu, som et opgør med beretninger, hvor hovedrollen har været udsat for modgang og nu er på den anden side, på en eller anden måde frelst, lykkelig og affundet med alt. Historien om sejre er vigtige, men jeg ser en nødvendighed i historier fra andre virkeligheder, hvor det kan mærkes, processen stadig er i gang, at udfaldene af udviklingen og kampen(e) er tilforladelige, men ikke lykkelige, at sejre, og hertil viden, kommer med en pris, eller at det ikke bliver bedre, som alle også er realiteter.
Sjælestorm er, som konceptet (hvor jeg her ikke har røbet alt) med stor dualitet og opsat til at stresse læseren; det skal være uoverskueligt, forvirrende, nervepirrende, provokerende og ikke mindst skuffende.
Med alt dette, er Sjælestorm en underliggende protest mod samfundet.

Hvad læser du lige nu?
Aktuelt overbeviser jeg mig selv om, at få henrettet hvad jeg mangler af Hus Forbi, Illustreret Videnskab/- Historie, Levende Natur og Natur og Miljø. Efter det, måske inden, bliver de til collager. Ellers har jeg gang i noget løst læsning af lidt af hvert.

Nævn 3 bogtitler, som du vil anbefale andre:
Det Står Skrevet – Banebrydende Kildeskrifter af Paul Frischauer (begge bind)
Sort brand af Thomas Wivel
Øksemanden af Martin G. Lindved

Hvornår kommer din næste bog?
For øjeblikket fokuserer jeg på udbredelsen af Sjælestorms trailer, som jeg offentliggjorde for nyligt, der, sammen med en videreførelse af bogens koncept, fungerer, som en præsentation af mig som kunstner.
Udover det, forsøger jeg, at lokke forlag med manuskriptet “Nytåret” og har et par andre, der vekslende kører i baggrunden, til engang ude i deres mulige fremtid.

Kort gengivet ved jeg ikke, hvornår næste skud på stammen iværksættes, men jeg vil gerne have folk til at se min video.

Links til forfatteren:
Bogtrailer
Facebook
Sjælestorm
Goodreads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s