Lige nu er jeg her af Isabelle Ståhl

IMG_1329.jpg

*Reklame* – Titel: Lige nu er jeg her – Forfatter: Isabelle Ståhl – Forlag: Politikens Forlag – Anmeldereksemplar fra Politikens Forlag

★★★★☆

Lige nu er jeg her var fantastisk, samtidig med at den ikke var det. Kan du følge mig? Måske ikke, men det skal du nok komme til i løbet af denne anmeldelse. Først og fremmest er romanen utrolig skarp i både sprog, beskrivelser og stemninger. Hele den her tanke om at findes, at være til, at kunne se sin placering på et kort, hvor noget geografisk bliver til meget mere, nemlig noget eksistentielt.

Elise går på universitetet og lever, selvom hun egentlig ikke gør det. Hun går på Tinder-dates, fester til den lyse morgen og tager piller for at kunne føle, at hun er i live – at hun er et menneske, som hun også selv nævner op til flere gange i romanen. Hun checker sin for at se sin placering og forsøger at finde nye steder i storbyen. Så har hun også befundet sig dér – altså, eksisterer hun stadig.

Da jeg læste denne roman var jeg fascineret lige så meget som jeg var skræmt og imponeret over hvilket mesterværk, Isabelle Ståhl har skrevet, for det er det i den grad. Jeg anser denne for en moderne Madame Bovary-fortælling i 2018, hvor selvdestruktiv adfærd, hudløs ærlige beretninger om livet og at være menneske, og eksistentielle spørgsmål, danner rammen om en helt igennem gribende historie.

Der er så mange eksempler på hvorfor denne roman er et fantastisk samtidsbillede, som der også står beskrevet på bagsiden. Tinder-generationen, at checke ind, de mange filtre på identiteten og det faktum, at man altid skal virke som om der er styr på det hele, selvom der aldrig er det. Alle disse facetter kommer så tydeligt til udtryk og i dette tilfælde igennem Elise, som er en utrolig spændende, men også forfærdelig karakter. Hun lægger mærke til særlige ting i livet i en blanding af Amelie og Madame Bovary med en omgang svensk, tør humor.

Det er en hård og tyngende læsning, men samtidig også en utrolig rørende fortælling. Historien udfolder sig lige så langsomt og mange følelser, tematikker og beskrivelser giver et rammende billede af hvordan det er at være et menneske i krise.

Lige nu er jeg her af Isabelle Ståhl er en utrolig skarp og nutidig roman, som både er tankevækkende, grusom og skrøbelig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s