Forfatter-interview #111 Tomas Lagermand Lundme

Tomas LL (Michael Søndergaard).jpg
Foto: Michael Søndergaard

OMKRING ROMANEN Had mig, elsk mig

 

Tre ting om dig selv, som dine fans måske ikke vidste?

Jeg elsker pomfritter, katte og indkøbscentre. Gerne pomfritter i indkøbscentre. Det kan jeg godt lide. Det minder mig meget om min ungdom. Katte har jeg altid haft. I det hele taget har jeg altid haft mange dyr omkring mig. Det er vigtigt at have venner med fire ben og to ben. De venner med fire ben er tit nemmere end dem med to.

Hvornår vidste du, at du ville være forfatter?

Jeg har skrevet dagbog siden jeg var 10 år. Og begyndte tidligt at publicere digte og klummer i lokalaviser og i radioen. I lang tid troede jeg, at jeg skulle være journalist. Og så troede jeg, at jeg skulle være skuespiller. Men det er jeg alt for genert til. Jeg skrev større artikler og essays til aviserne, da jeg var teenager, og der fik jeg for alvor blod på tanden til at ville være forfatter. Jeg tror bare, jeg gik i et miljø, hvor det var lidt mærkeligt at læse bøger frivilligt. Alle, jeg kendte, da jeg var yngre, ville spille musik og have et band, men jeg har aldrig gidet sådan noget, hvor man skulle øve.

Hvor længe har du skrevet? Og hvad startede det?

Jeg skrev som sagt dagbog, og så skrev jeg en del breve ind til Det Elektriske Barometer, som var et program søndag aften for unge, hvor mine breve ofte blev læst højt. Ret hurtigt blev jeg ham Tomas fra Amager. Helle Helle, der er også er forfatter i dag, var dengang en af studieværterne på programmet, og hun læste tit mine breve højt. Det betød meget for mig. Og fik mig til at fortsætte med at skrive. På en eller anden måde er det jo også en slags dagbog, jeg stadig skriver. Nu offentliggøre jeg den bare og kalder den en roman. For jeg skriver altid om noget, der kommer fra mig selv på en eller anden måde. En stemning, en duft, en klodset sætning eller en glemt ting i opgangen. Det er altid sådan noget, der sætter det hele i gang, for så kan jeg huske noget, der er sket for mig engang, og så begynder det hele at voksne, og bliver til en fortælling. Jeg er aldrig sådan helt 1 til 1 i mine tekster. Men mine personer hedder i ny og næ, det samme som mig, og mange af dem bor også der, hvor jeg har boet. Jeg er vokset op i byen, så jeg kender ikke rigtigt til det der med at være ude på landet.

Hvem opdagede dig? Opnåede du det selv? (Kontaktede forlag – hvordan?)

Helle Helle må have en stor del af skylden. Hun satte i hvert fald mange ting i gang for mig. Og så var der en journalist på Information, Erik Thygesen, som i den grad hjalp mig med at strukturere mit stof. Helt fysisk gav han mig også en arbejdsplads, så mange af de første ting, jeg har skrevet og udgivet, har jeg skrevet inde på den avisredaktion. Erik er desværre død i dag. Jeg tænker tit på ham. Jeg skylder ham – og Helle – en stor tak, fordi de kunne se, jeg kunne et eller andet, som jeg måske ikke helt selv forstod på det tidspunkt.

Hvor mange bøger har du skrevet? Og i hvilken genre?

Jeg har i dag skrevet 30 bøger i mange forskellige genre. Jeg har skrevet tekster til billedbøger for børn, højtlæsningsbøger for børn, en del ungdomsromaner og en række digtsamlinger og romaner for voksne. Derudover har jeg også skrevet en del teaterstykker for børn, unge og voksne, og skrevet en række filmmanuskripter til novellefilm og en ungdomsserie, der ligger på TV2 Play lige nu, som hedder Thomas14. Jeg har også skrevet en del dramatik og dokumentariske drama-serier til DR, og selv i en årrække været vært på Radio24syv.

Hvorfor denne historie – hvad var det specifikke der fik dig til at vælge netop den? 
Men min nye ungdomsroman, HAD MIG, ELSK MIG, vidste jeg, at jeg ville skrive noget om kærlighed og had. Det er så underligt, at de to følelser et sted er så langt fra hinanden, og et andet sted så tæt på hinanden. Men jeg er ikke sådan en forfatter, der kan sætte mig ned og beslutte, at nu skriver jeg så en bog om det. Det sker af sig selv, og i det samme øjeblik, jeg for alvor går i gang med at skrive, får teksten også altid sin egen meget stærke vilje. På en eller anden måde er det jo blevet en Romeo og Julie-historie, hvor der blot her er to Romeo’er og ingen Julie. Men kærligheden er den samme. Det samme er hadet. Og det er det, som splitter hovedpersonen i et voldsomt dilemma, og skaber handlingsrammen i HAD MIG, ELSK MIG. At kærlighed bliver til had. Fordi det måske er nemmest at hade ham, man elsker, fordi man ikke kan overskue, at det er den kærlighed, man har. At det er sådan, ens hjerte handler. At man er en fyr, der bliver forelsket i en anden fyr.
Hvad inspirerer dig? Hvilke forfattere har inspireret dig? (Andet; kunst, musik, ting i livet?)

Jeg bliver tit inspireret af alt muligt forskelligt! Jeg er 44 år, så da jeg selv var 12, 13 år og gik rundt på biblioteket i Amager Centret, var jeg helt sindssygt optaget af Christiane F’s bog I morgen er det slut. Den er også lavet som film. Og så betød Tine Bryld’s ungdomsromaner også meget for mig. Især hendes trilogi om Liv og Alexander. Jeg læste virkelig også meget Michael Strunge lige der. Og hørte hele tiden David Bowie. Min kusine og jeg er vokset op sammen, og vi legede altid, vi var med i en Bowie-video, og kopierede ham meget i vores tøjstil. Og så kom The Cure til at betyde meget for mig. I mange år var vi et par stykker, der hver sommer rejste rundt på Interrail i hele Europa alt efter hvilke festivaler, som The Cure spillede på. I dag bliver jeg tit inspireret af ting, jeg overhører i svømmehallen eller i bussen. Der er tit et eller andet, man kommer til at sige forkert, som sætter noget i gang oppe i mit hoved. En snert af noget skrøbeligt og usikkert. Så falder jeg straks ind i en verden, hvor virkeligheden glider lidt i baggrunden. Det skal jeg passe på med. Selvom jeg har skrevet bøger de sidste 20 år, kommer jeg tit, ja, alt for tit, til at tro på den virkelighed, jeg skaber i mine bøger, og som jeg læser i andre forfatteres bøger, og glemmer så den rigtige virkelighed.

Hvad er dit budskab med din bog?

At kærlighed aldrig må tabe til hadet!

Hvordan identificerer du dig med karakteren(e)?
Jeg er nok mest Johan i den fortælling. Det var jeg i hvert fald dengang, jeg var på hans alder. Men jeg har kendt rigtig mange Bjørn-typer. Og også selv været håbløst forelsket i mange Bjørn’er. Og mange af dem, har kun gidet mig, når der ikke var andre, der så det. En hemmelig kærlighed kan man ikke leve med særlig længe. Kærlighed må ikke være skjult. Den skal have lys. Så vokser den nemlig helt vildt.
Hvad læser du lige nu?

Jeg er formand for Statens Kunstfond Legatudvalg for Litteratur i øjeblikket, så derfor har jeg mundkurv på i forhold til, hvad jeg læser i øjeblikket.

Nævn 3 bogtitler, som du vil anbefale andre.
Jeg kan ikke anbefale bøger, fordi jeg ikke må det, men jeg synes, at sådan en som Bisse og Katinka lige nu er virkelig stærke musikere, der begge – i deres helt særlige tekst-universer – har en ærlighed, der gang på gang rammer mig meget stærkt. Er også vild med The Raveonettes. De har så smuk en lyd af noget filmisk. Måske er jeg farvet af, at jeg har gået på Gøglerskolen med Sune Wagner, men hver gang de udkommer med nyt, får jeg altid en følelse af, at de har skabt et soundtrack til livet lige nu og her. Sådan må livet lyde. På godt og ondt. Det er i hvert fald et godt soundtrack til spisning af pomfritter.
Hvornår kommer din næste bog?

Har lige udgivet HAD MIG, ELSK MIG, men arbejder på nyt i øjeblikket.

Link:
Hjemmeside

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s