Forfatter-interview #114 Sidsel Katrine Slej

SIdsel


Foto: http://www.sidselkatrineslej.com/

Hvornår vidste du, at du ville være forfatter?

Da jeg besluttede mig for at indsende manuskriptet til min debutroman Sanddrømmeren til et forlag. Dengang tilbage i 2012 startede drømmen.

 

Hvor længe har du skrevet? Og hvad startede det?

Jeg begyndte at skrive relativt sent – først da jeg var færdig på universitetet vendte kreativiteten som jeg, set i bakspejlet, havde før jeg startede på min uddannelse tilbage. Der var jeg omkring 26 år. Jeg kan huske, at jeg gik en tur i Åbyhøj, hvor jeg boede og i øvrigt stadig bor. Åbyhøj er en bydel i Århus hvor der er fyldt med smukke huse og haver med gamle frugttræer. Kvarteret er meget stemningsfuldt hvad enten det er sommer og haverne dufter, efterår hvor alt er indhyllet i tåge eller vinter med tunge snedyner. På gåturen stod jeg på et tidspunkt og kiggede på et hus imens jeg tænkte at her kunne der godt bo en pige, der ikke selv vidste at netop hun var noget helt særligt. Jeg har siden jeg var barn haft en stor interesse for den nordiske mytologi – så pigen endte i min fantasi naturligvis med at være en valkyrie. Da jeg kom hjem fra gåturen lavede jeg et eksperiment. Jeg skrev en scene ned hvor pigen under dramatiske omstændigheder opdagede at hun var netop en valkyrie. I det øjeblik fandt jeg ud af hvor vidunderligt det var at skrive. Hvor dejligt det var at se mine dagdrømme nedskrevet i et worddokument. Scenen blev hurtigt til et kapitel, der blev til flere. Til sidst var det blevet til et helt manuskript. Og så startede jagten på et forlag ellers.

 

Hvem opdagede dig? Opnåede du det selv? (Kontaktede forlag – hvordan?)

Efter et par afslag antog Turbine Forlaget mit manuskript. Jeg fik her den mest fantastiske redaktør, der virkelig formåede at lære mig at skrive. For du godeste, hvor var der meget der skulle luges ud og ændres i manuskriptet sådan som det så ud i sin oprindelige version. Sådan tror jeg det er for mange debutanter, men nok især for mig da min debutroman var det første jeg nogensinde havde skrevet. Mange forfattere har jo ofte skrevet flere forskellige ting før de beslutter sig for at sende noget ind til et forlag og har på den måde oparbejdet noget erfaring. Men det var altså ikke tilfældet med mig så min redaktør kom på hårdt arbejde og jeg lærte i den grad betydningen af udtrykket ’Kill your darlings’ at kende.

 

Hvor mange bøger har du skrevet? Og i hvilken genre?

Jeg har skrevet tre fantasyromaner for unge der har den nordiske mytologi som referenceramme – Sanddrømmeren-serien. Ellers har jeg fået udgivet et par læseteatre til brug i kristendomskundskabsundervisningen i folkeskolen og desuden min helt nye serie ’Magiske væsner i Danmark’. Magiske væsner i Danmark er en serie letlæste bøger (lix 12). De er velegnede til selvlæsning på 2. klassetrin og egner sig rigtig godt til højtlæsning og hygge med børn alderen 5-10 år. Hver bog i serien handler om et af de magiske væsner der ifølge folkloren bor i vores vidunderlige natur. Bogen består af fem bind der hedder Ingrid og troldene, Dagmar og havfolket, Ingrid og åmanden, Dagmar og lysalferne og endelig Ingrid og ellefolket. I bøgerne følger man de to seje søstre Ingrid og Dagmars eventyr og deres møde med magien i naturen.

 

Hvorfor denne historie – hvad var det specifikke der fik dig til at vælge netop den?

Jeg er et af de slags mennesker der dagdrømmer meget. Som i RIGTIG meget. Det har jeg gjort siden jeg var barn og tror egentlig at jeg på den måde har bevaret den fantasi som mange voksne måske lidt mister i forbindelse med at de bliver ældre. Jeg oplevede det selv i forbindelse med at jeg startede på universitetet – det var som om man der blev skolet til at tænke på en bestemt og logisk måde – en måde der ikke ligefrem fordrede kreativiteten. Efter uddannelseslivet begyndte et travlt arbejds- og familieliv. I manges tilfælde tror jeg at det er her den der lidt barnlige fantasiverden bliver endegyldigt kvalt. Så hvor er jeg bare glad for at jeg skrev den scene ned jeg nævnte før. Her var det som om noget jeg havde gemt rigtig godt væk – kreativiteten og fantasien – stormede tilbage ind i mit liv. Med tanke på alt dette skrev jeg serien Magiske væsner i Danmark. Mine egne piger nærmer sig en alder, hvor de begynder at stille spørgsmål som ’findes der trolde?’. Og ja, selvfølgelig gør der da det! Selvom det muligvis kun er på indersiden af deres hoveder. Men det sidste behøver man som forælder jo ikke ligefrem at udpensle 😀 For fantasien er noget af det mest dyrebare der findes – noget af det der virkelig giver livet farve. Fantasien må man aldrig må miste. Jeg vil med Magiske væsner i Danmark-serien gøre mit for at børnene der læser bøgerne bevarer deres tro på eventyret og magien – bare en lille smule længere.

 

Hvad inspirerer dig?

Jeg bliver inspireret af mange forskellige ting. Primært ting i mine nære omgivelser. Min familie og mine venner. Folk i min omgangskreds eller nogen jeg måske kun har mødt en enkelt gang. Og så selvfølgelig historie. Jeg elsker alt, der har med historie at gøre. Det har jeg gjort fra jeg var helt lille. Jeg har studeret historie på universitetet og jeg elsker at læse historiske værker, se historiske dokumentarudsendelser og læse historiske romaner. Særligt er jeg fascineret af vikingetiden, middelalderen og tiden omkring 2. verdenskrig.

 

Hvad er dit budskab med dine bøger?

Tro på magien – den er tættere på dig end du lige regner med!

 

Hvordan identificerer du dig med karakteren(e)?

Hovedinspirationskilden til de to søstre i serien Magiske væsner i Danmark er mine egne piger. Så det er klart, at jeg ser meget af mig selv i begge karakterer: vedholdenhed, følsomhed – måske lidt for meget, temperament, kærlighed til familien og selvfølgelig en tro på magien.

 

Hvad læser du lige nu?

Jeg læser på et manuskript jeg er ved at gennemskrive. Det skulle forhåbentlig gerne blive til en ny ya fantasyroman.

 

Nævn 3 bogtitler/serier, som du vil anbefale andre

Pyha, der er mange og jeg har en ret bred smag. Men her kommer nogle bud: Pigen fra havet-serien af Bodil El Jørgensen – en hel fantastisk fantasyserie for de lidt større børn, men som man som voksen i den grad også bliver grebet af. Wallflower-serien af Lisa Kleypas, som er inden for genren historisk romance. Bøgerne appellerer til folk der, som jeg, elsker romantik og kærlighed. Og så vil jeg anbefale The Hunger Games bøgerne, der er så spændende at man som læser ikke formår at lægge dem fra sig.

Links til forfatteren:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s