Hemmeligheder #1 af Vibeke B. Arildsen

IMG_4613.jpg

*Reklame for Forlaget Eudor/anmeldereksemplar* – Titel: Hemmeligheder #1 – Forfatter: Vibeke B. Arildsen – Forlag: Forlaget Eudor – Anmeldereksemplar fra Forlaget Eudor

★★★☆☆

Hemmeligheder af Vibeke B. Arildsen var god læsning. Det er der ingen tvivl om. Jeg bliver altid glad, når der er ny dansk YA, der udgives. Det er så spændende at se genren forny sig og hvad de danske forfattere har at byde på. Derfor var jeg også glad for at læse denne her.

Det hele starter med en køretur, hvor 16 årige Julie kører mod København med sin lillesøster. De når dog ikke så langt, fordi der står et træ i vejen. De må overnatte et sted på Fyn og her begynder historien for alvor. Læseren introduceres til forskellige karakterer og tematikker, og der er skam ikke stille i den lille provinslandsby. Her sker det hele, men der er også plads til de stille stunder og refleksion – og det gør Julie godt. Det er lige præcis, hvad hun har brug for.

Julie har det svært, både ift. fyre, sin dysfunktionelle familie og at finde sig selv midt i det hele. Hun har brug for et ståsted og det fanger romanen essensen af, hvilket var det bedste i denne roman.

Der er mange tematikker på spil i denne YA-roman, men det lykkes i den grad for forfatteren at få dem alle til at flette sammen. Emner som familierelationer, venskaber, kærlighed, identitetskrise og at kunne sige fra, og for alvor lære sig selv at kende, er blandt andet de mest influerende faktorer i denne YA-roman. Det bliver aldrig på noget tidspunkt forceret eller påtaget, og det virker autentisk – som noget man kan nikke genkendende til.

Der er et par tidspunkter, hvor jeg synes, at romanen fungerer mindre godt. Blandet andet er der noget dialog og nogle få scenarier, som bliver lidt for banale. Desuden er der nogle steder, hvor sproget ikke fanger målgruppen til fulde, hvilket er rigtig ærgerligt, for små finpudsninger ville kunne gøre det helt skarpt, men det er skam svært at fange målgruppens sprog, slang og vendinger.

En sidste ting, som påvirkede min læsning mest, var det grafiske og selve opsætningen af bogen. Det virker lidt sporadisk med hvordan bogen er opsat. Nogle kapitler starter på højre side, andre på venstre og nogle midt på siden. Personligt forstyrrer det min læsning, men det er noget, som nemt kan rettes til i 2’eren.

… for jeg glæder mig i den grad til at læse videre. Jeg er vild med Julie og er nysgerrig over at læse hendes videre historie. Hvordan klarer hun sig? Er livet lettere for hende? Stræber hun stadig efter det uvisse?

Alt i alt er Hemmeligheder en rigtig fin YA-roman med plads til enkle forbedringer. Jeg glæder mig til 2’eren!

One thought on “Hemmeligheder #1 af Vibeke B. Arildsen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s