Et dyr en engel af Janus Kragerup Sørensen

IMG_4913.jpg

*Reklame for Turbine/anmeldereksemplar* – Titel: Et dyr en engel – Forfatter: Janus Kragerup Sørensen – Forlag: Turbine – Anmeldereksemplar fra Turbine

★★☆☆☆

Et dyr en engel af Janus Kragerup Sørensen beskrives som en mørk og satirisk roman om venskab, begær og ensomhed, men den er meget mere end det. Da jeg læste den, gav den mig en Nordkraft-Madame Bovary-blandet med-metropol-vibe, kan du følge mig? Vores hovedperson Simon forsøger at holde sit misbrug skjult for familien på deres ferie. Der er et plot, som drives fremad, samtidig med tilbageblik, flashbacks og indre monologer. Desuden er det nemt at lære karaktererne at kende. Deres handling siger mere om det end de gør, hvilket fungerer rigtig godt.

Denne roman er ikke køn læsning. Der er tematikker på spil, som er dystre og tunge, men derfor er det vigtigt med en roman som denne. Dog var det sommetider svært at komme igennem læsningen, da jeg synes, at der i den grad manglede et element af håb. Det var langt væk, men dette er heller ikke romanen, som skal være sukkersød og lige til. Den er rå og hudløs ærlig, og derfor er den vigtig.

Det er en roman, som præges stærkt af stoffer, druk og en rodløshed, som for alvor kan mærkes i karaktererne. Der hænger en destruktiv stemning mellem linjerne, som også præger persongalleriet, og destruktiviteten bliver et udtryk for fortællingen, og derfor ryger karaktererne desværre lidt i baggrunden, hvilket er rigtig ærgerligt. For mig virker karaktererne en anelse flade og de krøb aldrig for alvor ind under huden. Det virker helt afgjort og budskabet går klart igennem, men karaktererne er ikke levende nok for mig, og så bliver historien det desværre heller ikke.

Der er kræset for sproget, de små øjeblikke og det lyriske sprog er stærkt, men dette var desværre bare ikke bogen for mig. Dog kan jeg sagtens se potentialet i den, og der gemmer sig mange gode elementer i både historien og udførelsen af den.

One thought on “Et dyr en engel af Janus Kragerup Sørensen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s