Forfatter-interview #117 Sandra Schwartz

39736379_2117627464978015_5539944883361415168_n.jpgFoto: http://www.sandraschwartz.dk/

Tre ting om dig selv, som dine fans måske ikke vidste 

  1. Jeg har en særegen tendens til at blive fjollet og utidig på de mest upassende tidspunkter. Især når jeg er nervøs eller i ukendt territorium, hvilket betyder, jeg tit får rodet mig ud i pinlige eller akavede situationer. Heldigvis har jeg også en veludviklet evne til at se det sjove i det meste og grine ad mig selv.
  2. Jeg har også i særegen grad let til tårer, jeg græder over bøger, film, serier, taler, ja, selv reklamer og nyheder, og de behøver ikke engang at være sø
  3. Min ungdomsroman Sort Lucia startede som en fantasybog. Selve karakteren Lucia og grundplottet var det samme som nu, men i starten havde jeg en idé om et overnaturligt twist. Det fungerede ikke. Det var, som om jeg havde sat mig mellem to stole. På den ene side ville jeg gerne fortælle om, hvordan sorg, savn og skyld kan få et ungt menneske til at gro pigge og gå i stå i sin tilvæ På den anden side ville jeg gerne lave en overnaturlig fortælling, der legede med, hvad der er fantasi, og hvad der er virkelighed. Det gik slet ikke. Så jeg brugte noget tid på at mærke efter, hvad det egentlig var for en historie, jeg gerne ville fortælle, og det blev så fortællingen om sorg.

Hvornår vidste du, at du ville være forfatter? Hvor længe har du skrevet? Og hvad startede det?

Altså det er et lidt tricky spørgsmål at svare på, for min vej til forfatterskabet har ikke været lige og målrettet. Mine forældre fortæller mig dog, at jeg allerede som barn ville være forfatter. Jeg elskede at læse og gå på biblioteket (gør jeg stadig!), og jeg elskede at lege i opdigtede universer med alfer og magi og superheltekæfter. Men da jeg blev ældre, skiftede fokus. Jeg kom på gymnasiet og tog derefter en uddannelse i Statskundskab med fokus på kommunikation og journalistik – men fortælleglæden var stadig i centrum blot med en faglig vinkel.

Jeg læste dog stadig meget, mest ungdomslitteratur, og digtede med og videre, omend kun i mit hoved. Så på en måde har der altid boet historier i mig. De har ligget og rumlet og samlet kraft og saft, og da jeg var gravid med Luna, var tiden moden, og jeg begyndte at skrive fiktion i min barsel. Så på en måde blev jeg ikke kun mor til Luna, jeg blev også mor til en indre skrivetrang, der ikke lod sig fornægte.

I starten skrev jeg noveller og havde en også en idé til en børnebog, som jeg skrev bidder af og lagde ud på Fyldepennen. Jeg blev også medlem af foreningen Håbefulde Unge Forfattere (selv om jeg som 29-årig var liiidt for gammel til kategorien ung). Her fik jeg novellen Usynlig antaget til HUFs antologi På Kanten. Jeg husker stadig med vild stolthed, at Line Kyed Knudsen, som jeg beundrer for sit omfattende og gode forfatterskab og sin tilgang til at skrive, gav mig en fantastisk respons på novellen. En respons som motiverede mig endnu mere til at blive ved med at skrive. Samtidig var jeg ikke helt færdig med historien i Usynlig, som handler om en pige, der har en alvorligt kræftsyg lillebror, og besluttede derfor at udfolde idéen til en roman. Se mig nu blev min ungdomsromandebut på Forlaget Carlsen og udkom i 2014.

Hvem opdagede dig? Opnåede du det selv? (Kontaktede forlag – hvordan?) 

Jeg skrev Se mig nu i 2011, og bogen udkom først i 2014. Før det var romanen på en gruopvækkende forlagsturné, hvor jeg fik adskillige personlige afslag a la du skriver godt, men historien er der ikke helt, eller vi har noget på vej, der minder om mv. Det var vildt skuffende og frustrerende at få afslag, men det var også opmuntrende, for jeg følte, at jeg næsten var der. Jeg manglede bare lige at lande det rigtige sted – og heldigvis skete det, da daværende redaktør på Carlsen Randi Høfring fik mit manus i hænderne og så potentialet.

Men inden da nåede jeg at få kontakt til undervisningsforlaget Meloni, som ville til at lave letlæsning. Her mødte jeg et drømmeteam; redaktør Malene Knold Wallann, illustrator Anja Gram og grafiker Anne-Lise Jacobsen, som jeg lavede min debut med, børnebogen Fie på flugt, der udkom i 2012. Jeg glemmer aldrig den tid, den var helt særlig ❤

Hvor mange bøger har du skrevet? Og i hvilken genre?
Jeg har skrevet 32 bøger for børn og unge i forskellige genrer og til forskellige alderstrin. Jeg kan super godt lide at udfordre mig selv og variere min skrivestil. Det er fedt at slippe plot, karakterer og sprog løs i længere romaner, men det er også super sjovt at skrive kort, stramt og let til begynderlæsere.

Hvorfor denne historie – hvad var det specifikke der fik dig til at vælge netop den?

Det er som regel ikke mig, der vælger historien. Det er den, der vælger mig! Det starter som regel med, at jeg har en karakter i hovedet, og ligesom det tager tid at lære mennesker i den virkelige verden at kende, så tager det også tid at lære en karakter at kende. Jeg skriver mig ind i mine karakter, og nogle griner de mig op i hovedet, når jeg får helt galt fat i dem. Så jeg har typisk mange anslag til den samme historie liggende, før jeg ligesom er kommet ind under huden på min karakter, og hvad han/hun vil.

Hvad inspirerer dig? Hvilke forfattere har inspireret dig? (Andet; kunst, musik, ting i livet?)
Jeg bliver inspireret af alt – bøger, film, musik, mine børn, mine omgivelser, samtaler jeg overhører i toget, eller når jeg er ude at handle. Der er historier i alt, det handler bare om at være opmærksom. Jeg trækker også på mit eget liv. Fx synger Tara i Syng for mig i kirkekor, det gjorde jeg også selv i flere år, da jeg var ung og boede i Odense. Jeg læser også utroligt meget og bliver ofte inspireret af andre forfattere.

Hvordan identificerer du dig med karakteren(e)? 

Jeg kan slet ikke lade være med at identificere mig med mine karakterer. Alle mine historier er karakterdrevne, hvis jeg ikke har karakteren under huden, så er der ingen historie. Mine historier starter også næsten altid med en følelse, som er så stærk, at jeg er nødt til at skrive på den. Tag fx Sort Lucia, der kom følelserne sorg og ensomhed så stærkt til mig, at jeg bare måtte skrive på dem. Det tog mig så nogle måneder at finde den helt rette tone til Lucia. Alle de lag hun skulle have og de karakterer hun skulle interagere med. Men kernen, hendes grundstemning, den var der fra start af, og det var den benzin, jeg skrev Lucia frem på.

 

Hvad læser du lige nu?

Jeg har netop afsluttet Hvidt støv-serien af Line Kyed Knudsen, som er helt fantastisk.

Nævn 3 bogtitler, som du vil anbefale andre

Jeg vil da anbefale nogle af mine bøger:

Kopien 1 og 2 (Udvalgt og Virus) til drengen 8-11 år, der gerne vil have letlæst realisme med et twist af scifi og et godt skvæt genkendelighed og spænding.

Mission feriekys: Sjov og varm bog til pigen 10-14 år der har lyst til at læse om pinlige forældre, irriterende søskende, den forvirrende første forelskelse

Sort Lucia – til dig der gerne vil læse en ungdomsbog med noget på hjerte. En fortælling om sorg, savn og skyld og en latterlig ønskeliste, der betyder meget mere, end man skulle tro

Hvornår kommer din næste bog?

Min næste bog er lige på trapperne. Den hedder Mission kærlighedskys og er en opfølger til Mission feriekys på forlaget Alvilda. Målgruppen er primært piger, men drenge kunne sikkert lære noget om piger, hvis de læser med.

Bog 1 var super fed at skrive. Det var min første sjove feelgood bog, som jeg faktisk også blev i rigtig godt humør af at skrive. Jeg mærkede også hurtigt, at jeg ikke var færdig med hovedpersonen Siri, så det er fedt, at Alvilda er med på at lave en trilogi. Siri er vildt sjov at skrive, og jeg tror også, at hun er ret nem at spejle sig i for de fleste unge piger. Hun er nørdet, rap i replikken, lettere akavet og ret så impulsiv og temperamentsfuld, hvilket fører hende ud i nogle pænt kiksede situationer.

Links til forfatteren:
Instagram
Facebook

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s