Miss af Synne Sun Løes

IMG_4626.jpg

*Reklame for Turbine/anmeldereksemplar* – Titel: Miss – Forfatter: Synne Sun Løes – Forlag: Turbine – Anmeldereksemplar fra Turbine

★★★☆☆

Miss af Synne Sun Løes handler om den 16-årige pige Ea, der ikke passer ind. Hun har hårdtarbejdende og ambitiøse forældre. De ønsker at ”fikse” hende, fordi hun er anderledes. Hun er droppet ud af gymnasiet, er overvægtig, går derhjemme, skriver sin selvbiografi, hækler og spiser. Hun passer ikke ind i normen, men hun er heldigvis klar over, at hun har en masse at byde på. Ea er sindssygt skarp, klog og ser livet fra en anden vinkel end så mange andre. Hun har en blomstrende kreativitet og det er så tydeligt at se, når hun agerer og filosoferer over livets finurligheder.

Jeg kunne rigtig godt lide romanen, men jeg synes, at den var allerbedst i sidste del. I 2/3 af min læsning skulle jeg lige lære Ea at kende for, at jeg for alvor kunne forstå meningen og budskabet. I starten kunne jeg heller ikke ret godt lide hende. Jeg synes, at hun var for selvdestruktiv, og det gjorde det noget tungt at læse om. Men jo længere, jeg kom med min læsning, jo bedre blev romanen. Der er masser af lag i denne læseoplevelse og det viser sig jo flere sider, man bladrer.

Derudover har Synne Sun Løes virkelig styr på sit sprog. Det er en utrolig velskrevet roman. Selve formidlingen af historien byder også på essays, breve, lister, dialoger, små noter, indre monologer og sjove tankepassager fra Ea. Man skal dog lige vende sig til denne lidt ”opdelte” skrivning, som gør, at læsningen ikke glider så let, som den kunne, men når man har vænnet sig til det, så fungerer det rigtig fint.

Selve budskabet med romanen; at der skal være plads til diversitet og at skille sig ud, er utrolig godt og vigtigt. Det var dejligt at læse en roman, som er skrevet i øjenhøjde til unge, og som samtidig stiller spørgsmål om hvordan man skal behandle unge, som ikke føler, at de passer ind, og samtidig fokuserer på om rammerne er blevet mindre. Er der ikke flere plads til individer, der skiller sig ud?

Alt i alt var Miss en rigtig fin roman, som stiller spørgsmål om vigtige emner, samtidig med at det er en underholdende læseoplevelse.

One thought on “Miss af Synne Sun Løes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s