Forfatter-interview #120 Lars Mæhle

Mhle_Lars_2010Tove_Breistein.jpg

Foto: http://www.vildmaskine.dk/lars-maehle/

OMKRING ROMANEN Fuck off / I love you

 

Tre ting om dig selv, som dine fans måske ikke vidste

1) Jeg gikk 8 år på orgelkurs på 1980-tallet (El-orgel med pedaler.) 2) Store deler av min første bok, ungdomsromanen Keeperen til Tunisia, er skrevet på kafeer i København. 3) I den boka er det en scene hvor hovedpersonen spiller minigolf med sin far på Bornholm, og hvor han taper grundig fordi han blir så nervøs når en søt dansk jente kommer og ser på. Den har funnet sted i virkeligheten. Min far erter meg for den episoden fortsatt.

Hvornår vidste du, at du ville være forfatter?

Jeg håpet veldig lenge at jeg ville bli forfatter. Helt fra tenårene. Men det var først i godt voksen alder at jeg ble god nok – og visste at det kunne gå, om jeg arbeidet hardt nok.

Hvor længe har du skrevet? Og hvad startede det?

Da jeg var 18 år, sendte jeg inn mitt første manus til et forlag. Det ble refusert. (Heldigvis.) Etter det skrev jeg kanskje 7–8 manus, alle grundig refuserte, helt til jeg debuterte som 32-åring. Det blir sagt at «den viktigste ingrediensen i kreativitet, er tålmodighet». Det har i alle fall vært en sannhet for meg.

Det fins sikkert mange grunner til at enkelte mennesker skriver mer enn andre. Forfattere kommer i alle tapninger. Det fins både utadvendte og innadvendte. Men kanskje ekstra mange er av den siste sorten. Jeg er nok det, også – eller jeg var i alle fall innadvendt. Jeg tror mange forfattere er ekstra oppmerksomme og observante i forhold til omverdenen. Kanskje de har opplevd spesielle eller opprivende ting i sin oppvekst. Kanskje de er ekstra sensitive. Derfor har de kanskje også et større behov for å uttrykke seg (skriftlig) i forhold til andre. De har i alle fall en «drive» inni seg etter å formidle. Noe av dette gjelder sikkert for meg, også.

Hvem opdagede dig? Opnåede du det selv? (Kontaktede forlag – hvordan?)

Det var redaktøren Guri Vesaas. Hun er datteren til Tarjei Vesaas, en av Norges uten tvil største forfattere. Jeg skrev et veldig tøysete manus på en uke i Syden. Det handlet om to karer som het Harry og Ivar, og som førte statistikk over togene som passerte blokka deres. Hun skrev tilbake: «Manuset er noe … kremt, tynt. Men jeg likte humoren og vil gjerne se mer fra din hånd.» De ordene, «jeg vil se mer fra din hånd», var det jeg trengte. Da bestemte jeg meg for å skrive en skikkelig bra roman!

Hvor mange bøger har du skrevet? Og i hvilken genre?

Det er blitt nærmere 40 nå, tror jeg. Jeg skriver mest for barn og ungdom, men også krim og noveller for voksne. Realistiske romaner. Fantasy. Humor. Grøssere. Skuespill. Sangtekster. Jeg synes det er kjedelig å skrive i samme genre hele tiden. Det jeg liker, er nettopp å skrive mye forskjellig. Og kanskje utfordre meg selv til å gjøre noe helt nytt.

De fleste bøkene, særlig de for unge lesere, har imidlertid et element av spenning i seg. Jeg mener at krim og thrillere er en utmerket genre for å ta opp alvorlige temaer. Jeg har skrevet bøker om alt fra psykisk helse (Keeperen til Tunisia) til klimaendringer (Bouvetøya 2052) og den skammelige behandlingen av tatere i Norge (kriminalromanen Den stille flokken).

Hvorfor denne historie – hvad var det specifikke der fik dig til at vælge netop den?

Jeg skrev Fuck Off I Love You etter det forferdelige som skjedde i Norge 22. juli. 2011. Det fins så mange unge, sinte menn som tyr til ekstremisme i vårt samfunn. Hvorfor er det slik? Hva kan vi gjøre for å hindre det? Dette tar boka opp i form av en spenningsroman. Akkurat det er nok årsaken til at den har vært brukt mye i undervisningen på ungdomsskoler i Norge. Barn og ungdom trenger leserdriv.

Hvad inspirerer dig? Hvilke forfattere har inspireret dig? (Andet; kunst, musik, ting i livet?)

Det er mange ting. En bok. En tv-serie. Noe jeg har opplevd. En vits eller et innfall fra mine barn. En gang skrev jeg faktisk en barnebok etter å ha sett en dokumentar om VM i plystring i Las Vegas! (Harry og Ivar i Junaited Statesen)

Ellers jobber jeg mye med selve idéfasen. Blant annet går jeg på fisketur minst én gang i måneden om sommeren – og tenker over historiene jeg skriver. Ikke sikkert at jeg får noen ideer. I alle fall ikke akkurat da. Men det å gå og tenke gjør at hjernen knar stoffet videre. Kanskje dukker ideene opp senere, typisk akkurat når jeg er i ferd med å sovne.

Noen av mine favorittforfattere: JD Salinger. Louis-Ferdinand Céline. Ian McEwan. Alice Munro. Per Olov Enquist. Kim Leine. Helle Helle.

Krim: Håkan Nesser. Henning Mankell. Michael Connelly. Karin Fossum.

Barne- og ungdomsbokforfattere: Astrid Lindgren. Ulf Stark. Ole Lund Kierkegaard. Cornelia Funke.

TV-serier nå: Better call Saul. Fargo. Master of none.

Hvad er dit budskab med din bog?

Fuck Off I Love You handler i alle fall om rasisme og holdninger blant unge mennesker. Alle de små og store valgene vi tar i livene våre. Kan vi styre våre liv? Eller er vi ofre for livssituasjoner og miljøfaktorer vi ikke kan bestemme over?

Hvordan identificerer du dig med karakteren(e)?

Når jeg skaper karakterer, tar jeg noen ganger utgangspunkt i trekk hos meg selv. Og så blåser jeg dem opp, rendyrker dem. Det gjør karakterene lette å kjenne seg igjen i, tror jeg. Hovedpersonen i Fuck Off I Love You, er for eksempel redd for å ta valg. Når han blir stilt overfor et valg, sier han bare: «Samme for meg.» Det kan jeg kjenne meg igjen i. Det er oftere lettere å la være å ta stilling til noe – og skyve ansvaret over på andre, enn å skjære igjennom og beslutte selv. Kanskje det skyldes en frykt for å såre andre. Eller redsel for å ta feil og bli konfrontert med valget siden. Men det å la være å velge kan være farlig, og ikke minst selvutslettende.

Hvad læser du lige nu?

Jeg skriver nå på en faktabok om universet. Så jeg leser masse bøker om stjerner og planeter, sorte hull og supernovaer. Men jeg leser også alltid skjønnlitterære bøker. Akkurat nå en bok av den fine norske forfatteren Cecilie Enger: Pust for meg.

Nævn 3 bogtitler, som du vil anbefale andre

Ulf Stark: Min venn Percy, Buffalo Bill og jeg

Kim Leine: Profetene i evighetsfjorden

Kerstin Ekman: Hendelser ved vann

Og dessuten alt av Alice Munro.

Hvornår kommer din næste bog?

Det kommer to bøker akkurat nå faktisk. En i en serie med børnehavekrimi, Hvem har tatt pølsene? (serien kommer snart på dansk!). Og en grøsser for ungdom, Død eller levende.

<Anmeldelse av børnehavekrimi (fra forrige søndag) i Aftenposten

<Død eller levende

Links til forfatteren:

Hjemmeside

Samlaget.no

Forfatterleksikon

Allkunne.no

Lenke til traileren til filmen basert på Keeperen til Tunisia, Keeper’n til Liverpool, som ble tildelt :

Filmen ble tildelt Krystallbjørnen for beste barnefilm under Filmfestivalen i Berlin i 2010.

Vild Maskine.dk

Gyldendal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s