Forfatter-interview #123 Peter Solberg Dirksen

psd wpsd_01B1351.jpg

Foto: https://www.petersolbergdirksen.com/

OMKRING BOGEN Cutter

Tre ting om dig selv, som dine fans måske ikke vidste

1)

De virkelige hændelser Cutter er baseret på, var så traumatiske for mig, at jeg efterfølgende blev forfulgt af flashbacks og mareridt og diagnoseret med Post Traumatic Stress Disorder (PTSD): It’s not that the person is refusing to let go of the past. It’s that the past is refusing to let go of the person. Min PTSD var værst i den periode, jeg forfattede Cutter fra mit ”secret escape” syd for Skagen, hvorfor det var ”en kamp mod dæmonerne” at skrive Cutter.

Historien bag om Cutter:

Cutter er fiktion baseret på virkelige hændelser. Hovedpersonen Mila i Cutter er navngivet af en 16-årig tysk udvekslingsstudent, der boede hos vores familie i skoleåret 2015/2016. I bogens appendiks har hun skrevet sin egen personlige fortælling om spiseforstyrrelser, selvskade og selvmordstanker. Hun udtrykte sine tanker og følelser i sine musiktekster og en af hendes musiktekster er i appendiks. Fotoet af det unge pigeansigt på bogens forside og på flapomslaget er af vores udvekslingsstudent. I bogen går hun under sit kunstnernavn Philomela.

Vores udvekslingsstudent blev som en bonus- datter/søster for vores familie, og vi gjorde, hvad vi kunne for at hjælpe hende med at finde et andet og bedre alternativ til hendes selvskade, spiseforstyrrelser og selvmordstanker gennem kærlighed og omsorg, men forgæves. Da hun forlod vores familie, efterlod hun sine fodaftryk i vores hjerter og lod os stå alene tilbage med en smerte fra brystkassen og en klump i halsen. ”Sorg er kærlighed, man ikke kan komme af med,” skriver Johannes Møllehave.

Cutter er skrevet til hende, vores bonusbarn, og alle de andre unge, der har det svært – og deres pårørende.

2)

Jeg kender om nogen til selvskade, da jeg har været selvskadende både i ungdomslivet og i voksenlivet, ligesom jeg har været pårørende til selvskadende. Jeg vælger at stå frem for

  • at bryde tabu omkring selvskade
  • at oplyse om selvskade fordi uvidenhed om selvskade er skadeligt for alle parter

3)

I det offentlige rum er jeg altid udadvendt, positiv, glad, smilende og hjælpsom. Men privat føler jeg mig ofte trist, alene og ensom, hvorfor jeg forsøger at komme så meget ud blandt andre mennesker som muligt blandt andet ved at signere mine bøger hos boghandlerne og deltage i mange forskellige bogaktiviteter. Noget af det bedste, jeg ved, er at møde nye mennesker og danne nye relationer, ligesom jeg elsker min familie.

Hvornår vidste du, at du ville være forfatter?

Jeg vidste, jeg ville være forfatter, da Johannes Møllehave tog mig i hånden og fortalte mig, at hvis jeg virkelige brændte for at blive forfatter, ville jeg også blive det en dag (se også neden for).

Hvor længe har du skrevet? Og hvad startede det?

Jeg startede med at tegne tegneserier, mest science-fiction, inspireret af NASAs rumfærgeprogram, inden jeg begyndte i folkeskole. Da jeg havde lært at læse, stave og skrive i skolen, skrev jeg mine første manuskripter.

Mit første ”litterære værk”, De 5 i Danmark, skrev jeg som barn efter at have læst de 21 udgivelser i De 5-serien skrevet af Enid Blyton. Værket ligger i dag godt gemt væk på loftet sammen med andre klenodier fra min barndom og ungdom.

Hvem opdagede dig? Opnåede du det selv? (Kontaktede forlag – hvordan?)

Min dansklærer, Poul Paludan, og min religionslærer, Johannes Møllehave, opdagede min evne til at fantasere og skrive, da jeg gik i gymnasiet på Europaskolen i Uccle, Belgien. Begge gav de mig troen på, at jeg en dag ville blive forfatter. Siden har jeg bogstaveligt talt skrevet mig ud af mit svære ungdoms- og voksenliv.

I sidste måned besøgte jeg Møllehave på plejehjemmet Ingeborggården på Frederiksberg. Paludan døde desværre i en alt for tidlig alder af en blodprop i hjertet. Da Paludan døde skrev Møllehave om det at miste: ”Hvad er sværest: at være den døende eller den overlevende?” Det har jeg ofte funderet over.

Hvor mange bøger har du skrevet? Og i hvilken genre?

Jeg har skrevet fire bøger, der er blevet udgivet.

Min seneste bog Cutter (EgoLibris 2017) er en ungdomsroman om selvskade skrevet i samarbejde med Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS), der også har skrevet forord til romanen. LMS har i samarbejde med forlaget og folkeskole- og gymnasielærere med speciale i dansk, pædagogisk psykologi, og i at arbejde med udsatte unge herunder selvskadende udarbejdet undervisningsmateriale til bogen til folkeskolernes 7. – 10. klasse og gymnasierne.

Min debutroman er en børnebog i fantasygenren Den usædvanlige lillesøster (Borgen 2005 og Carlsen 2015), der er en børneroman om døden og sorgbearbejdelse efter at have mistet et familiemedlem. Min kone og jeg har selv mistet et barn ved fødslen og det er denne oplevelse, som har været inspiration.

Mine romaner, En længsel efter noget (Skriveforlaget 2014) og Et glimt af gensynsglæde (Skriveforlaget 2015) er to autentiske ”80’er” romaner skrevet i to omgange. Nutidshistorien er en videreskrivning på et romanudkast, jeg skrev, da jeg gik i gymnasiet.

Alle fire bøger er fiktion baseret på virkelige hændelser.

Hvorfor denne historie – hvad var det specifikke der fik dig til at vælge netop den?

Som tidligere skrevet er Cutter først og fremmest skrevet til vores udvekslingsstudent og alle de andre unge, der har det svært – og deres pårørende, hvorfor royalties og bibliotekspenge ubeskåret går til at hjælpe unge med spiseforstyrrelser og selvskade gennem LMS.

Med mit kendskab til selvskade tænkte jeg, at hvis jeg på nogen måde kunne forebygge, eller helbrede, den sorg og smerte min familie og jeg havde været udsat for, ville det være det hele værd. Jeg er derfor også taknemmelig for samarbejdet med LMS.

Den dag i dag forstår jeg ikke, hvordan et gymnasium og en udvekslingsorganisation kunne være så uvidende omkring spiseforstyrrelser og selvskade, da vi råbte om hjælp, ligesom jeg ikke forstår, at der ikke var nogle klassekammerater eller forældre, der greb ind, da vores udvekslingsstudent blev offer for det uligevægtige forhold, der udløste hendes spiseforstyrrelse, selvskade og selvmordstanker og knækkede vores familie. Måske fordi, de så selv gik fri?

Efterfølgende var der en forælder, der fortalte mig, at hverken hende eller hendes datter ville gribe ind af frygt for repressalier. Jeg synes personligt, det er en meget trist og egoistisk holdning at have frem for at hjælpe hinanden til, at alle trives og har det godt sammen.

Jeg er med andre ord stadig rystet over, hvor nemt det er for unge mennesker at styre, kontrollere og manipulere med hinanden, uden at bare én har modet til at gå mod strømmen og gribe ind – eller i det mindste gennemskue løgn og manipulation.

Hvad inspirerer dig? Hvilke forfattere har inspireret dig? (Andet; kunst, musik, ting i livet?)

Jeg bliver inspireret at virkelige hændelser fra mit eget liv heriblandt de mennesker, jeg omgås, ligesom jeg er bliver inspireret af personligheder som Johannes Møllehave, Poul Paludan, Astrid Lindgren, Bjarne Reuter, Christiane F., Michael J. Fox, Steffen Brandt, m.fl.

Når jeg skriver udkastet til et nyt manuskript, lader jeg mig sideløbende inspirere af andre bøger inden for samme genre. Da jeg skrev Cutter læste jeg blandt andet:

  • Eleanor og Park af Rainbow Rowell
  • The Outsiders af S. E. Hinton og
  • Christiane F. – Wir Kinder vom Bahnhof Zoo

Hvad er dit budskab med din bog?

Mit budskab med Cutter er, at alle unge mennesker er unikke og enestående, og at man skal blive i troen på, at det fine, skrøbelige og sårbare en lysende dag vil sejre over det onde og selvdestruktive.

Hvordan identificerer du dig med karakteren(e)?

Marty-karakteren i Cutter og faren til Mila er langt hen ad vejen inspireret af mine egne glæder og sorger i ungdoms- og voksenlivet, hvorfor jeg identificerer mig med begge karakterer.

Hvad læser du lige nu?

Lige nu læser jeg Facaden er mit fængsel – Hemmeligheden bag det perfekte smil af Karina Vestergaard Kjærgaard. Og så læser jeg litterære værk skrevet af elever fra Venø Efterskoles forfatterlinje. Elever, jeg for nyligt mødtes med for at fortælle om mit forfatterskab og lytte til deres personlige fortællinger.

Nævn 3 bogtitler, som du vil anbefale andre

Jeg har altid syntes, det var svært at anbefale bogtitler til andre, da smag og behag er forskellig fra læser til læser. En af de bøger, der har gjort allerstørst indtryk på mig, både i mit ungdom- og i mit voksenliv, er Christiane F. – Wir Kinder vom Bahnhof Zoo.

Forsiden til Cutter, der viser fotoet af et ungt pigeansigt med stærkt malede læber og Bahnhof Zoo, er, som historien og karaktererne, stærkt inspireret af Christiane F.

Da jeg læste Christiane F. i mit voksenliv, forstod jeg meget bedre, hvordan vores 16-årige udvekslingsstudent tænkte og følte og hvorfor hun handlede og gjorde, som hun gjorde.

Hvornår kommer din næste bog?

Jeg overvejer p.t. tre forskellige bogprojekter. De har alle det tilfælles, at historien har haft store menneskelige omkostninger for de karakterer den bygger på. Det er projekter inden for

  • Seksuelt misbrug
  • Spiseforstyrrelser/anoreksi og
  • Voldtægt/mord

 

Links:

Hjemmeside: www.petersolbergdirksen.com

Instagram: https://www.instagram.com/solbergdirksen/

Facebook: https://www.facebook.com/petersolbergdirksen/

Bogtrailer, Cutterhttps://www.youtube.com/watch?v=sEQQ_0ge4w8

Undervisningsmateriale, Cutter, til folkeskolernes 7. – 10. klasse: http://forlagetegolibris.dk/undervisningsmateriale/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s