På Neptun regner det med diamanter af Mikkeline W. Gudmand

51835835_281286599216263_3556527538664636416_n.jpg

 Titel: På Neptun regner det med diamanter – Forfatter: Mikkeline W. Gudmand-Høyer – Forlag: Vild Maskine – Anmeldereksemplar fra Vild Maskine

★★★★☆

På Neptun regner det med diamanter af Mikkeline W. Gudmand-Høyer er virkelig noget helt særligt. Wow! Det er svært at beskrive, hvor god den var, men det var den sgu. Lige nu er jeg allermest vred over, at jeg ikke har læst den før, for den indkapsler i den grad ungdommen, stedløshed og identitetskrise, når det er bedst.

Forlagsbeskrivelsen lyder således: ”På Neptun regner det med diamanter er en roman, der fortæller en piges livshistorie fra barn til voksen. Historien starter i barndommen, og folder sig ud i ungdommen i København i 1980’erne med kunstnerdrømme, stoffer, sex, musik og håbløse forelskelser. Vi følger hovedpersonens søgen efter identitet, kærlighed, grænser og tilhørsforhold. Men den handler også om at have svært ved at lære af sine fejltagelser. At blive ved med at møde drenge og mænd, der ikke er gode for en. Men hvem ved hvordan det ender?”

Jeg har læst ufattelig mange bøger, som handler som eksistenskrise, stedløshed eller om at mangle følelsen af at høre til, og det indfrier denne roman. De fleste, jeg har læst, som henvender sig til ældre læsere og voksne, har været migrationslitteratur om selv samme temaer, men dette er helt sikkert det bedste danske eksempel på det. Derudover følger vi en kronologisk udvikling fra 1980’er og fremad og hele rejsen er spændende, fængende og tankevækkende.

Der er noget helt særligt i sproget, som gør det så ekstra sublim en læsning. Jeg kan bedst forklare det således; Jeg fik Nick Cave-Kate Bush-Maria Gerhardt-vibes, og det er i den grad gode tegn. Men alligevel bryder Mikkeline W. Gudmand-Høyer med alle disse, fordi hun præsenterer en hel original historie, hvor sproget både er skrøbeligt, nøgtern, hudløst ærligt og også ufiltreret.

Alt i alt er På Neptun regner det med diamanter en utrolig gennemført læseoplevelse, som jeg ikke kommer til at glemme. Det var i sandhed en fornøjelse!

One thought on “På Neptun regner det med diamanter af Mikkeline W. Gudmand

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s