På vej mod Sophie af Line Lybecker

51502879_592484824548655_4295672284816867328_n.jpg

*Anmeldereksemplar* – Titel: På vej mod Sophie – Forfatter: Line Lybecker – Forlag: Calibat – Anmeldereksemplar fra Calibat

★★★★☆

Jeg har læst både Mere end veninder og Historien om en dreng af Line Lybecker, og da jeg hørte, at denne roman udkom, så glædede jeg mig naturligvis meget. Jeg var ret vild med de andre bøger, særligt Historien om en dreng. Det er tydeligt at se, hvor meget forfatteren har udviklet sig. I alle tre bøger er det LGBT-temaer og det er utrolig vigtig læsning – og dejligt, at der findes mere og mere af denne slags litteratur i YA-genren.

Forlagsbeskrivelsen lyder såldes: ”Jeg hed Sophie. Selvfølgelig hed jeg Sophie. Det havde jeg vidst siden jeg var fem. I virkeligheden var det mit navn før jeg blev født; mor og far havde bare fået et forkert navn skrevet i kirkebogen fordi jeg var ankommet i en gal indpakning. På Sophies fødselsattest står der ’Mikkel’, men hun er færdig med at klæde sig ud som en hun ikke er. Hun går i 9. klasse og vil fortælle verden sandheden. Også selv om det bliver svært. For hvad vil hendes klasse sige? Hvad vil de sige på Sexologisk Klinik? Hvad nu hvis psykologerne ikke tror på at hun er fanget i den forkerte krop? Heldigvis har Sophie veninden Laura der hjælper hende med at holde humøret oppe, og Emil som hun kun har mødt online, men alligevel er blevet forelsket i. Han ved bare ikke at hun biologisk er en dreng.”

Først og fremmest er denne roman vellykket og fungerer til fulde. Sproget er godt og for hver roman, jeg ser fra Line Lybecker, jo mere nærvær er der til stede. Tematikker, scenarier og følelser fra karaktererne kravler ind under huden, og det er så utrolig nemt at relatere til stoffet – også selvom man måske ikke har oplevet det på egen krop.

Romanen er oplysende og lærerig, men uden at det på noget tidspunkt bliver med løftede pegefingre eller for pædagogisk. Det er en historie skrevet om unge til unge, og emnerne tages alvorligt. Man får et indblik i, hvordan det er at være transkønnet, samtidig med at man har at gøre med en troværdig hovedperson. Mange vil kunne lære af denne roman og den vil være god som dialog, f.eks. i skoler.

Rigtig flot roman af Line Lybecker!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s