Kvadrantiderne (Spektrum #4) af Nanna Foss

75361066_2481737375196356_216448579143729152_n.jpg

*Reklame/sponsoreret indlæg af Bog & Idé* – Titel: Kvadrantiderne (Spektrum #4) – Forfatter: Nanna Foss – Forlag: Tellerup – Anmeldereksemplar fra Bog & Idé (direkte link til bogen her)

★★★★☆

Kvadrantiderne er fjerde del af Spektrum-serien af Nanna Foss, og det er en serie, som jeg virkelig har glædet mig til at læse videre i. Bog 1 var god, bog 2 var endnu bedre og bog 3 var OMG-breathtaking! Og samtidig vidste jeg, at bog 4 også ville leve op til mine forventninger, og hvorfor? Fordi … Nanna Foss, as simple as that.

Forlagsbeskrivelsen til Kvandratiderne lyder sådan her: ”Det er fucking nederen at blive ædt. At dø i drømme, uden at kunne gøre noget som helst. Men det allerværste? At være skyld i at en anden person dør. Hver eneste nat, igen og igen. Og måske også i virkeligheden. Noah er ekspert i at blive uvenner med alle, og i at lyve uden at blinke. Men han er også ekspert i at holde sig vågen. Helst for evigt. For med søvnen kommer monstrene – og alt det andet som Noah kæmper for at undgå. Sprækkerne i hans panser bliver langsomt større, og det kan have alvorlige konsekvenser. Både for ham selv og for andre. Tilmed er livet som tidsrejsende mere livsfarligt end nogensinde, og for at overleve skal Noah og hans venner hele tiden være et skridt foran. Katastrofen lurer lige om hjørnet hvis man mister kontrollen. Over monstrene, over løgnene – og over sig selv. Noah indser snart at han ikke kan blive ved med at flygte fra fortiden. For visse hemmeligheder kan koste liv. Det er kun et spørgsmål om tid …”

Og åh, hvor skal jeg starte? Først og fremmest har jeg ventet længe på denne bog, og jeg har virkelig været spændt, for hvordan kunne Spektrum-serien udvikle sig? Der var mange tanker i mit hoved, særligt om hvilken retning det kunne gå i. Samtidig var jeg slet ikke i tvivl om, at Nanna Foss kunne klare det, for hun er en forfatter, som virkelig ufattelig godt og levende – og det viser hun også her med Noahs historie i fjerde bog i serien. Og ja, det er ingen hemmelighed, at jeg ikke var Noahs største fan, men jeg lærte ham virkelig at kende i denne bog – og til sidst holdt jeg faktisk af ham. Han er så unik en karakter og viste sig at have en masse at byde på, samtidig med at særlige traumer påvirkede ham.

Sproget er nemlig skarpt og der er absolut ingen tvivl om, hvem Noah er som karakter. Læseren bliver trukket ind i historien fra hans synsvinkel, og det fungerer ufattelig godt. Samtidig var jeg meget imponeret over, hvor meget hans følelser og personlighed afspejlede sproget og formidlingen af historien. Hans eksistentielle kriser smitter virkelig af på historien, men på en så god måde. Det bliver altså ikke forvirrende, men snarere tydeligt hvilken karakter, vi har med at gøre. Derudover var jeg vild med det her med blandingen mellem virkelighed og drømme. Flere gange var det utrolig svært at skelne, men det gjorde det bare så fedt.

Desuden er Nanna Foss altid et skridt foran læseren. Hun ved lige præcis, hvor vi skal hen, og nogle gange sidder man som læser og tænker: ”Nej, nej, nej, det skete bare ikke!” eller ”OMG!!!!!!!!!!” – men selvfølgelig INGEN SPOILERS.

Der er mange tråde at flette sammen og det er tydeligt, at Nanna Foss har gjort et utroligt stykke arbejde. Bogen er i den grad gennemarbejdet og gennemført, og det mærker man.

Læsningen skulle lige i gang for mig, men fra side 100 begyndte det for alvor at gå stærkt. Bogen var svær at slippe og det er den stadig efter endt læsning. Jeg læste den færdig i onsdags (nu er det lørdag!), og den kryber stadig rundt inde i mig.

Jeg føler, at jeg mangler at sige en masse om denne roman, men jeg har svært ved at samle tankerne, når det hele står så friskt i erindringer. Der er derudover også så mange fede elementer i denne bog, at det er svært at få det hele ned. Det var mere end en bog – det føltes ægte og autentisk.

Jeg er meget imponeret over denne fjerde roman i Spektrum-serien. Den var god, medrivende og spændende, samtidig med at det var utrolig svært at lægge den fra sig, glemme den og komme videre med tanken om, at der går et år, før jeg er så heldig at kunne læse en ny bog fra Nanna Foss igen.

Kvadrantiderne er en virkelig flot roman, hvor tidsrejse, identitet og seksualitet er de vigtigste emner. Det er en meget smuk blanding af sci-fi og realisme. Jeg er virkelig stolt læser!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s