De Wille Drenge (#1-6) af Gunnar Wille

69073083_439805586610565_7786301732237082624_n.jpg

Titel: De Wille Drenge #1-6 (samlet anmeldelse) – Forfatter: Gunnar Wille – Forlag: Jensen & Dalgaard – Anmeldereksemplar af Den Bange Dreng fra Bog & Idé (direkte link til bogen her) + resten er tilsendt af forfatteren (TUSIND TAK!)

★★★★☆

OBS: Dette er en samlet anmeldelse af De Wille Drenge-serien (om alle 6 bøger).

 

De Wille Drenge-serien var en serie, som jeg i den grad havde glædet mig til at læse, særligt fordi det er Gunnar Wille, det må jeg indrømme. Han er min yndlingsbørnebogsforfatter i Danmark, og er helt sikker på, at han altid vil være det. Han gjorde min barndom bedre med sin skæve og skønne skrivestil, og det har gjort en kæmpe forskel. Og selvom jeg egentlig slet ikke passer til De Wille Drenge-seriens målgruppe, så mener jeg, at både børn, unge og selv voksne vil få utrolig meget glæde ud af at læse med, for der er så mange gode elementer i denne serie.

Men først en forlagsbeskrivelse (som gælder første bog i serien: Den bange dreng), og bagefter dykker vi så ned i historien, læseoplevelsen og hvorfor du absolut ikke må gå glip af denne serie:

”Gunvald er en fabelagtig fortæller og hans brødre elsker at lege med i de dramatiske lege, han skaber med sine spændende historier. Men da to gangster-agtige mænd dukker op i haven og hævder, at de kender hans far fra krigens tid, begynder virkeligheden at ligne fantasien i uhyggelig grad. Pludselig handler det om våben og guld, og på under ét døgn forvandles Gunvalds hjem fra en sommeridyl til et eksplosivt og farligt mysterium.”

Plottet er egentlig enkelt nok: Forskellige drenge kan rejse frem og tilbage i tiden via et skjult rum i en lejlighed tæt på Rundetårn. Og så er de forfulgt af en gruppe farlige mænd, som er på jagt efter naziskatte og inka-guld. Og selvom det lyder enkelt nok, så er det helt tydeligt, at der er lagt meget arbejde, planlægning og research bag serien, for der er både plads til spænding, historiske begivenheder, flotte beskrivelser af lande og byer, og samtidig en utrolig flot skildring af de forskellige drenge, som vi støder på i serien.

Derudover er der vigtige temaer på spil, som f.eks. at miste, at savne, være bange og når man mærker, at man bliver ældre og udvikler sig. Det er fantastisk at se, hvordan identitetsspørgsmålet kommer i spil i en serie, som ellers er fyldt med spænding, fart og farer, der konstant truer de forskellige drenge, som vi introduceres til.

Desuden er det rigtig fedt, hvor godt det hele fungerer. Man finder også hurtigt ud af, at alle drengene har en forbindelse – ofte som søn, far, barnebarn eller en anden familierelation. Det kan også ses i starten af bøgerne, hvordan alle er relateret til hinanden (i form af en liste). Det er spændende at følge personerne på tværs af generationer og historisk tid, hvilket også ses i sproget og miljøet.

Bøgerne er godt skrevet. Gunnar Wille har nemlig sans for detaljer. Der er rigtig mange gode beskrivelser, både af miljø, historiske begivenheder, karakterer, tidsrejser og forskellige steder/miljøer rundt omkring i verden. Derudover virker tiden i New York og Peru særligt levende og sanselige – som om man næsten er der selv. Det er virkelig spændende at læse, og man får helt lyst til at rejse derhen – dog uden alt kaosset med farlige mænd, der følger efter én pga. inka-guld og naziskatte. Men ellers ville det være alletiders!

Så skal det samtidig nævnes, hvor stort et research, der er lagt bag denne serie. Der er mange ting at holde styr på, både ift. tidsrejser, generationer, verdenshistorien, geografiske steder, rejser, personer og meget, meget mere. Men jeg synes, at det lykkes. Et par gange var jeg forvirret i starten, men jeg kunne alligevel læne mig trygt tilbage i lænestolen, for det var tydeligt, at forfatteren hele tiden var et skridt foran og ville bringe én sikkert igennem rejsen – men også hæsblæsende, spændende og farefuldt.

Hele serien er godt fortalt og har et fint sprog gennem alle bøgerne. Der er vigtigst af alt en god fortællerstemme i bøgerne, som kommer helt tæt på, og som rigtig detaljeret og fint beskriver rejsen for de forskellige drenge. Og så er der masser af humor, skarpe dialoger og flotte beskrivelser, som gør det hele ekstra godt.

Alle bøgerne er rigtig gode og har forskellige temaer, selvom det overordnede altid er tidsrejser og familierelationer. Man introduceres til en forskellige dreng og hans ophav, baggrund og ”krise.” Bøgerne er samtidig varierede og spændende. Så kan man se, at der også er overskud i bog 6, og det er tydeligt, at Dr Wille har styr på det hele og læseren blot bliver nødt til at følge med, og lade historien udfolde sig selv. Der sad jeg flere gange og var imponeret over, hvilken rejse forfatteren tog én med på. Sjette bog var mere Wille-agtig end de andre; skæv og skør, men formåede dog stadig at holde tonen fra de andre bøger og samtidig flettedes historierne, relationerne og det hele sammen på en rigtig fin måde.

Naturligvis er jeg en sucker for identitet og identitetskriser i litteraturen, og det er selvfølgelig ikke nogen hemmelighed, men udover at der er plads til underholdning, fart over feltet og humor (for det er Gunnar Wille, vi snakker om!), så er der også plads til øjeblikke, hvor man bliver rørt og virkelig mærker, hvad de forskellige karakterer går igennem – lige fra sorg, at miste, tabet af en elsket eller et kæledyr, et savn til noget uvist eller forvirringen om, hvem man er. Samtidig er der flere steder, hvor karaktererne sættes i dilemma, for kunne tingene have været anderledes, hvis de havde pillet ved og ændret fortiden? Ville de så være glade? Ville de ikke længere savne den, de måske længes mest efter? Alle disse spørgsmål kommer også i fokus i læsningen pga. tidsrejserne, og det er virkelig en god feature til læsningen.

Det er i den grad en rigtig god serie – særligt for drenge (men også for de eventyrlystne piger!), hvor der er fokus på spænding, fart og tidsrejser, men samtidig er der også en masse at lære om historiske begivenheder i Danmark og på verdensplan, f.eks. 9/11, Anden Verdenskrig og flere vigtige steder i historien. På denne måde lærer man en helt masse historisk stof, samtidig med at man læser, og uden at det bliver kedeligt, for med Gunnar Willes sprog formidles det til målgruppen på sådan en måde, hvor det passer godt med det fiktive univers og samtidig beskrives det ikke for svært. Jeg var vild med denne blanding, for det er svært at bruge historiske facts og samtidig gøre det spændende i en fiktiv fortælling, men det lykkes i den grad for forfatteren.

Jeg er virkelig glad for, at jeg læste med. De Wille Drenge-serien på 6 bøger er velskrevede, underholdende og der er så mange gode elementer i læsningen, uden at det nogensinde bliver rodet eller forceret. Gunnar Wille viser igen, at han er en god fortæller, og leder læseren sikkert igennem historien. Samtidig er det gode historier, som flettes sammen på bedste vis. Man lærer forskellige personer at kende, og får kendskab til historiske tidspunkter i verdenshistorien, forskellige steder i verden, tidsrejser og familierelationer. Virkelig flot serie af Gunnar Wille!

Jeg er stadig stolt Gunnar Wille-fan, og det vil jeg altid være. Ingen tvivl!

/// PS: Nu tænker du måske; ”FUCK, hvad gør jeg, hvis jeg allerede har læst De Wille Drenge-serien?” – Men bare rolig, der er masser af bøger at komme efter, og til december, som er lige om lidt, vil jeg på det varmeste anbefale Ritas Jul, som er endnu bedre på lydbog 😊 Men har du endnu ikke læst denne serie om De Wille Drenge, så er det bare med at komme i gang eller ønske dig bøgerne i julegave.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s