Creme Fraiche af Suzanne Brøgger

a (3).JPG

Titel: Creme Fraiche – Forfatter: Suzanne Brøgger – Forlag: Gyldendal

★★★☆☆

Susanne Brøgger beskriver gymnasiet T. H. Langs og beskriver hvordan hendes skoletid var, da hun gik dér, f.eks. de mange strikse regler, som elektriske apparater, der var forbudt at have på sit værelse. Hun beskriver også den pæne attitude og overflade, der er på et gymnasium kun med piger, som f.eks. hvor de får lov til at ”te sig som frie unge dannekvinder og slå kåde kolbøtter i græsset”. Det viser at det er noget de ikke gør tit, og at når de endelig får lov til at slå sig løs, så beholder de alligevel den pæne attitude. Emnet feminisme beskrives også: T. H. Langs Gymnasium er som sagt kun et gymnasium, der kun optager piger. De mener at kvinder har lige så meget ret til at lære og uddanne sig og de vil have de samme muligheder som mænd, hvilket de selvfølgelig også har.

Imens hun fortæller om sine erindringer om gymnasietiden, nævner hun også sine lærerinder; Frøken Lang, Frøken Zahle, Frøken Jespersen, osv. Dengang irriterede de hende og hun viste nedladenhed overfor dem, og den dag i dag forstår hun hvorfor. Frøknerne talte aldrig om sex, da det ikke var et emne man berørte dengang. Men Theodora Lang beskrev dog på et tidspunkt sit forhold til mænd. Hun fortalte om at have mistet drømmen om den eneste ene eller mistet den mand, hun troede var den eneste ene og at hun derfor valgte at leve uden en mand og uden den glæde at få børn, men Susanne Brøgger tvivler på om frøknerne overhovedet havde hemmeligheder om mænd.

   Susanne sætter pris på sin gymnasietid, da var et privilegium at få lov at have i gymnasiet. T. H. Langs Gymnasium var af høj standard og et særdeles fint gymnasium, og eleverne havde interesse for det og satte pris på det, ligesom hun selv gjorde, selvom der var ting, hun ikke ligefrem elskede.

Man kan vurdere om hun blot beskriver et skoleforløb eller om der ligger noget dybere under, f.eks. et skoleforløb og dets sammenhæng med menneskets eksistentielle udvikling. Hvem ved? Det kan man filosofere videre over.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s