En pige med pigsko af Mette Vedsø

foto (100).JPG

*Reklame* – Titel: En pige med pigsko – Forfatter: Mette Vedsø – Forlag: Jensen & Dalgaard – Anmeldereksemplar fra Jensen & Dalgaard

★★★★☆

Mette Vedsø har gjort det igen! En pige med pigsko er helt klart min favoritudgivelse indtil videre, selvom det selvfølgelig er svært at vælge, når forfatteren har sådan en god skrivestil og en sans for detaljer og finurligheder i sproget.

En pige med pigsko tager skridtet videre og adskiller sig fra Mette Vedsøs tidligere udgivelser ved at give en usædvanlig dybde og sætter tanker i gang hos læseren. Det er næsten rørende at læse den lille fine historie, samtidig med at illustrationerne af Anna Jacobina Jacobsen støtter godt op om de tematikker, som præsenteres. Mette Vedsø har skrevet en fortælling, som handler om skilsmisse og vi følger med fra barnets synsvinkel – om at være fanget midt i det hele, at have forskellige ting ved mor og andre ved far. Det er en sårbar fremstilling om at savne, om at føle sig klemt som en lus mellem to negle og en sorg, der findes i det barn, som oplever det.

En pige med pigsko kan læses af alle og vil også kunne nydes af forskellige aldersgrupper, fordi alle kan relatere til de mange følelser, situationer og konflikter, som finder sted i historien. Pigskoene bliver et forsvar, noget at skærme sig bag ved og samtidig en protest imod forældrene, som ikke kan enes. Det bliver en form for overlevelse og skoene bliver det, som holder hende i gang for at kunne håndtere sorgen, vreden og umyndiggørelsen, som pigen føler imod sig. Hun ved udemærket godt, hvad der foregår, men hun har ingen taleret, og det frustrerer hende naturligvis. For mor og far finder ikke sammen igen. Hun er fanget midt i det hele – det er en spiral uden ende.

Det faktum, at pigen ikke har noget navn, men blot omtales som ’pigen’ viser tydeligt denne afmagt ikke at føle sig som sig selv, at hun har mistet sig selv i sorgen og frustrationen over hvad der er sket. Pigskoene holder hende fast i træet, så hun symbolsk kan slå rødder og finde sig selv igen.

Det er en kort bog, men tematikkerne er stærke og sproget er skarpt, så alle får indblikket i en skilsmisse set fra barnets synsvinkel. Mange ville kunne lære af denne stærke iagttagelse og måske vil bogen sågar være en hjælp for børn at læse med deres forældre, og muligvis en øjenåbner for fraskilte forældre om hvor meget barnet opdager, særligt alt det usagte. Alle vil kunne sætte sig i pigens sko. Det er rørende og smukt at læse denne historie.

One thought on “En pige med pigsko af Mette Vedsø

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s