Fuglemanden af Sarah Engell

foto.JPG

*Reklame* – Titel: Fuglemanden – Forfatter: Sarah Engell – Forlag: Carlsen – Anmeldereksemplar fra Carlsen

★★★★☆

Fuglemanden er den første bog, som jeg har læst af Sarah Engell. Det har dog næsten været umuligt ikke at høre om Valget, som har floreret rundt på sociale medier og i medierne de sidste par måneder, så den er jeg nu meget spændt på at læse. Særligt efter at jeg læste Fuglemanden, for hvor kan Sarah Engell skrive.

Fuglemanden er en graphic novel, som er skrevet i øjenhøjde til både børn, unge og voksne. Jeg vil godt vædde med, at denne udgivelse kan starte en masse gode snakke mellem forskellige aldersgrupper i forbindelse med mental sundhed og psykisk sygdom. Fuglemanden italesætter et sårbart og ofte tabu-belagt emne, hvor hovedpersonen har en psykisk sygdom, som konstant påvirker hende, så hun ikke kan have et normalt liv. Sygdommen lægger sig som en skygge, som en kappe over hende og personificerer sig som en blanding af en fugl og en mand. Væsenet spreder fjer over det hele og påvirker hende med negative tanker, så hun ikke kan leve et normalt liv.

Imens jeg læste denne graphic novel fik jeg vibes a la Edgar Allan Poes The Raven og H.C. Andersens Skyggen med en blanding af moderne og nutidig rastløshed og identitetskrise. Denne cocktail fungerer rigtig godt og fortællingen udtrykker hvad den skal – og så meget mere. Det er en udgivelse, som får læseren til at spekulere og reflektere over ordene. Og det er tydeligt, at de er nøje udvalgt. Sarah Engell er omhyggelig med sit sprog og selvom sproget er enkelt, så er det klokkeklart og fyldt med potentiale og dybde, som rammer og gør ondt, hvor det skal.

Udover at være en fortælling, som har et flot sprogligt udtryk, samtidig med at det grafiske støtter godt op om teksten. Der leges desuden med medierne og der er tilføjet fragmenterede brudstykker af både sangtekster og tekstbidder fra wikipedia, som gør udgivelsen nutidig. Fuglemanden er en flot, dyster og ærlig beretning om hvordan det er at leve med psykisk sygdom. Den indkapsler følelser som angst, frygt, ensomhed og afmagt. Flot udgivelse af Sarah Engell!

One thought on “Fuglemanden af Sarah Engell

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s