Fuck off / I love you af Lars Mæhle

foto (6).JPG

*Reklame* – Titel: Fuck off / I love you – Forfatter: Lars Mæhle – Forlag: Vild Maskine – Anmeldereksemplar fra Vild Maskine

★★★☆☆

Fuck off / I love you af Lars Mæhle er en rigtig fin YA-roman. Det er den første bog, som jeg har læst af forfatteren, men allerede i starten af min læsning var det tydeligt, at der er masser at komme efter. Romanen præsenterer mange tematikker – vold, racisme, gruppepres, at vokse op, at kunne sige fra, at kende sine grænser og vigtigst af alt: at kunne skelne mellem godt og ondt. Og det er faktisk svært, selv for læseren, at finde ud af hvem man skal heppe på.

Vemund bor sammen med sin psykisk syge mor og er meget forelsket i Maria. Han bor i en lille provinsby, hvor der pænt sagt ikke sker en skid, og om det er kedsomhed, følelsen af ligegyldighed eller mangel på stræben gør, at han en dag kommer med i et slæng, hvor lederen Two-Face ofte tager beslutningen om de skal slås eller ej ved at slå plat eller krone – på mønten står der dog ’fuck off’ eller ’love you’, som kommer til at påvirke plottets gang.

Det er tydeligt igennem hele romanen, at Vemund ikke kan sige fra og det får konsekvenser for resten af hans liv. Det er svært for ham at skelne mellem rigtigt og forkert, og naturligvis bliver grænsen mellem dem udhvisket af frygt, gruppepres og Vemunds egen usikkerhed.

Man sidder med en følelse af, at det vil stikke af og det er som om udfaldet ikke kan være godt – og dette er allerede fra de første sider. Det er en hård bog, men også fascinerende og godt beskrevet uden at være belærende eller ligegyldig.

Fuck off / I love you af Lars Mæhle sætter tankerne i gang og er en barsk YA-roman, som man kan diskutere efterfølgende, da der er meget på spil, både følelsesmæssigt og tematisk. Det er ikke en af de bedste bøger, jeg har læst – så skulle der have været mere håb, men alt i alt var det en rigtig spændende læseoplevelse.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s